Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σαββόπουλος στη Lyra: Happy Day (1976)

Ανάμεσα στα "Δέκα χρόνια κομμάτια" (1975) και στη "Ρεζέρβα" (1979) παρεμβάλλεται ένα μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο και το θέατρο και κατέθεσε στη δισκογραφία τα αντίστοιχα soundtrack. Πρώτα το "Happy Day" για την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη και τον επόμενο χρόνο τους "Αχαρνής" για την παράσταση της ομότιτλης κωμωδίας του Αριστοφάνη. 
Στην εισαγωγή του "Happy Day" ακούμε μια πετυχημένη μίμηση του πετάγματος της μύγας από τον Αλέκο Σακελλάριο! Κι αμέσως μετά το έξοχο τραγούδι "Λαϊκός τραγουδιστής" με τον Μιχάλη Μενιδιάτη στη δεύτερη (μετά το "Ζεϊμπέκικο") και άκρως ευτυχή απόπειρα του Διονύση να γράψει λαϊκό τραγούδι. Σε μια ρετρό αποστροφή του δίσκου ακούμε επίσης τον τραγουδιστή του ελαφρού τραγουδιού Σώτο Παναγόπουλο στην εύστοχη "Νινόν" που έχει στίχους του παλιού σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου. Και πολλά άλλα. Ακόμη και ένα μοτίβο από μια θρησκευτική σύνθεση του Mendelssohn ακούμε! Και πολλά πνευστά μπάντας σε ύφος στρατιωτικής φανφάρας, όπως επιβάλλει το σενάριο της ταινίας. Πανσπερμία δηλαδή μουσικών ιδεών!
Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος ο Διονύσης τη συνεργασία του με τον Βούλγαρη:
Έρχεται ο Παντελής με κάτι παπούτσια κρεπ και ζητάει τραγούδια με σαξόφωνο και ακορντεόν να στήσει μια γιορτή στο στυλ της Μακρονήσου δυο μήνες πριν το φιλμάρισμα. Εκεί. Τίποτε πιο εύκολο. Αναψυκτήρια του Αιγάλεω «στο στάδιο όλοι» καψιμί ξύλινη εξέδρα - μεγάφωνα, αέρας, διάφορα άσκημα ρετρό - ύστερα πάλι ο αέρας. Την πρώτη νύχτα στην παλιά στρατώνα πετάγομαι πάνω μούσκεμα. Όλοι αυτοί στα ζαχαροπλαστεία και στα γραφεία κάποτε πέρασαν από δω. Αυτός ο χώρος δεν είναι του παρελθόντος, είναι τώρα, μας σκάβει το λάκκο, δεν θα σταματήσει αν δεν ξεπληρωθεί. Πώς θα ξεπληρωθεί; Βγάζω δίσκο. Ελεημοσύνη. Βοήθησε με στο σκοτάδι μου, δεν έχουμε να κάνουμε μουσικές ή φίλμ. Έχουμε να ελευθερώσουμε αυτόν που ούτε πέθανε ούτε άντεξε άλλο, να κάνουμε τη γιορτή - κουρέλα, αληθινή όσο ποτέ. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει καμιά Οργάνωση; Όχι, όχι μην πάμε στο Φεστιβάλ. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε στη Μακρόνησο, πώς θα γιορτάσουμε στο Φεστιβάλ;



(c) LP | Lyra | 1976 | OST | πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: