Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Αργύρης Κουνάδης: Κεφαλονίτικες αριέτες (1971)

Ο δίσκος "Κεφαλονίτικες αριέτες" είναι μια συλλογή σκόρπιων ηχογραφήσεων από το αρχείο της Philips που συγκεντρώθηκαν σ' αυτή την έκδοση του 1971 που επανεκδόθηκε το 1978, αλλά και το 1994 σε ψηφιακή μορφή. Η έκδοση φέρει την υπογραφή του Αργύρη Κουνάδη που διασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, ενώ τέσσερα κομμάτια της συλλογής διασκεύασε ο διευθυντής χορωδίας Γιώργος Θεοφιλόπουλος
Το υλικό είναι αντλημένο από την κεφαλονίτικη παράδοση και περιλαμβάνει μικρές ερωτικές άριες που αποδίδονται σε χορωδιακή ή σόλο μορφή ή και εναλλάξ σε έναν ιδιότυπο διάλογο. Η κεφαλονίτικη "αριέτα" και η ζακυνθινή "αρέκια" αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά ακούσματα των δυο νησιών και στην αυθεντική τους μορφή τραγουδιούνται χωρίς οργανική συνοδεία, ενώ οι αρχέγονες ρίζες τους φαίνεται να ανάγονται στη ναπολιτάνικη μουσική, χωρίς αυτό πάντως να είναι απολύτως εξακριβωμένο. 
Ξεχωρίζει βέβαια το χιλιοτραγουδισμένο "Απόψε την κιθάρα μου". Και ακριβώς η κιθάρα είναι το όργανο που συνοδεύει λιτά τα τραγούδια αυτής της υπέροχης συλλογής. Τη χορωδία διευθύνουν ο Αργύρης Κουνάδης και ο Γιώργος Θεοφιλόπουλος. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και γιαυτό μπορεί κανείς να εντοπίσει διαφορές στην ποιότητα του ήχου.

ΥΓ. Με το δίσκο αυτόν έχει ολοκληρωθεί η δισκογραφία του σημαντικού συνθέτη Αργύρη Κουνάδη.

(c) Philips | 1971 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: