Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σαββόπουλος στη Lyra: Τα 45άρια (2009)

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη δισκογραφία του Διονύση Σαββόπουλου στη Lyra (1964-1983) με μια απαραίτητη προσθήκη: Τα 45άρια που ηχογράφησε όλο αυτό το διάστημα στην ίδια εταιρία, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε μια ολοκληρωμένη έκδοση που κυκλοφόρησε το 2009 περιλαμβάνοντας ένδεκα συνολικά τραγούδια αυτής της κατηγορίας. Για την ακρίβεια, τα δέκα από αυτά προέρχονται από δισκάκια 45 στροφών, ενώ το ένα, η "Συννεφούλα" σε μια σπάνια ηχογράφηση με τον Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα, προέρχεται από το ανέκδοτο αρχείο της εταιρίας.
Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μια πιο αναλυτική καταγραφή των ηχογραφήσεων του Σαββόπουλου για τις 45 στροφές από την αρχή της καριέρας του. 
Η πρώτη πρώτη του ηχογράφηση εκδόθηκε το 1964, λίγους μήνες μετά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το 45άρι αυτό περιλάμβανε τα τραγούδια: "Εγερτήριο" (που το ξέρουμε πιο πολύ με τον τίτλο "Ήλιε ήλιε αρχηγέ") και "Μια θάλασσα μικρή". Το πρώτο μπήκε στο "Φορτηγό" (1966), αλλά το δεύτερο ξεχάστηκε για χρόνια, ώσπου ενσωματώθηκε σε καινούργια εκτέλεση στο δίσκο "Δέκα χρόνια κομμάτια" (1975). Το δεύτερο 45άρι ηχογραφήθηκε το 1965 με τα τραγούδια: "Συννεφούλα" και "Το δέντρο". Και τα δυο μπήκαν τον επόμενο χρόνο και στο "Φορτηγό".
Τα δυο πρώτα 45άρια του Σαββόπουλου επανακυκλοφόρησαν μέσα στο 1965 ως μέρος δύο extended δίσκων 45 στροφών με τέσσερα τραγούδια ο καθένας και με γενικό τίτλο: "Ο Διονύσης Σαββόπουλος με την κιθάρα του...". Συγκεκριμένα, ο πρώτος είχε τα τραγούδια: "Ήλιε ήλιε αρχηγέ", "Μια θάλασσα μικρή", "Τα πουλιά της δυστυχίας", "Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη". Κι ο δεύτερος: "Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας", "Οι δεκαπέντε", "Το δέντρο", "Συννεφούλα". Τα τραγούδια "Οι δεκαπέντε" και "Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας" εντάχθηκαν αργότερα και στο δίσκο "Δέκα χρόνια κομμάτια", αλλά σε καινούργια εκτέλεση.
Αν λοιπόν, τέλος, συνυπολογίσουμε ότι το 1966 ηχογραφήθηκαν άλλα δυο 45άρια, το ένα με τα τραγούδια: "Η Ζωζώ", "Τα κορίτσια δυο δυο"  και το δεύτερο με τα τραγούδια: "Βιετνάμ γιε γιε", "Οι παλιοί μας φίλοι", διαπιστώνουμε στην πραγματικότητα ότι ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Σαββόπουλου, το περίφημο "Φορτηγό", δεν ήταν παρά μια συλλογή τραγουδιών του από τις 45 στροφές, αφού μόλις τρία τραγούδια του δίσκου δεν είχαν κυκλοφορήσει ανεξάρτητα, δηλαδή τα τραγούδια: "Οι μάγοι", "Η μαϊμού" και  "Μπουλούκι".
Το 1974 εκδόθηκε άλλο ένα 45άρι με τα τραγούδια: "Σαν τον Καραγκιόζη", "Για την Κύπρο". Το πρώτο μπήκε αμέσως μετά και στο δίσκο "Δέκα χρόνια κομμάτια" και το δεύτερο αργότερα στη "Ρεζέρβα". Και τα δυο σε διαφορετικές εκτελέσεις. 
Τέλος, το 1975 ηχογραφήθηκε ακόμη ένα 45άρι του Σαββόπουλου με τα τραγούδια: "Ο πολιτευτής", "Ο καθρέφτης". Το πρώτο σε διαφορετική εκτέλεση ενσωματώθηκε αργότερα στη "Ρεζέρβα", ενώ το δεύτερο σε μουσική και στίχους του παλιού ρεμπέτη Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα) και ερμηνευμένο από τον Διονύση και τον Μπαγιαντέρα δεν επανεκδόθηκε ποτέ σε άλλο δίσκο, αν και γνώρισε και μια νεότερη επανεκτέλεση από τη Δήμητρα Γαλάνη και τους Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω.

Επισημαίνω ότι το μουσικό περιοδικό ΜΕΤΡΟ στο τεύχος 5 πρόσφερε στους αναγνώστες του έναν ψηφιακό δίσκο με τον τίτλο "Πριν από το Φορτηγό", όπου συγκεντρώθηκαν δώδεκα σκόρπιες ηχογραφήσεις του Διονύση Σαββόπουλου από τα πρώτα του 45άρια. Ωστόσο η επίσημη έκδοση του 2009 από τη Lyra περιορίστηκε σε έξι μόλις τραγούδια από τα πρώτα 45άρια με την προσθήκη της ανέκδοτης ηχογράφησης της "Συννεφούλας" με τον Νότη Μαυρουδή, καθώς και των δύο μεταγενέστερων 45αριών (1974/1975).

(c) CD | Lyra | 2009 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: