Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Λιποτάκτες του Μίκη Θεοδωράκη (1960)

Οι "Λιποτάκτες" είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Η μελοποίηση τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954, επομένως προηγείται κατά πολύ της σύνθεσης του "Επιτάφιου" (1958). Όπως εξομολογείται ο ίδιος ο Μίκης, τα ποιήματα αυτά τα μάζευε από πεταμένα χαρτάκια που έβρισκε στον κήπο τους στα Χανιά, όπου τα σκορπούσε ο αδελφός του, γιατί δεν τα θεωρούσε άξια λόγου και γιατί ένιωθε ενοχές που άλλοι έχυναν το αίμα τους για τον αγώνα κι αυτός βολεμένος έγραφε στιχάκια! Πιθανότατα και ο τίτλος της ποιητικής συλλογής να απηχεί αυτή τη συναισθηματική διάθεση του ποιητή.
Πρώτο μελοποιήθηκε στα Χανιά το "Χάθηκα", παρόλο που πήρε την τελευταία θέση στον κύκλο. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ο συνθέτης εξομολογείται ακόμη ότι γράφοντας αυτά τα τραγούδια είχε την κρυφή επιθυμία να φτιάξει τραγούδια που να χορεύονται από τη νεολαία της εποχής και γιαυτό στην ενορχήστρωση φρόντισε να ακούγεται έντονα ο ρυθμικός ήχος των κρουστών! Η ηχογράφηση έγινε τελικά το 1960, την ίδια εποχή που ηχογραφήθηκε ο "Επιτάφιος".
Ο Μανώλης Χιώτης ήταν ο επικεφαλής της ορχήστρας. Κιθάρα έπαιξε ο Δημήτρης Φάμπας. Ερμηνευτής ο ίδιος ο Μίκης με τη χαρακτηριστική αντιμελωδική αλλά άκρως εκφραστική φωνή του σε πρώιμο ακόμη στάδιο. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Μποστ, στενός συνεργάτης του συνθέτη εκείνη την εποχή.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μορφή extended, όπως και πολλά από τα πρώτα έργα του συνθέτη. Η ηχογράφηση αυτή ενσωματώθηκε το 1966 σε δίσκο 33 στροφών μαζί με τις "Μικρές Κυκλάδες" που ερμήνευσε ο Ντόρα Γιαννακοπούλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι "Λιποτάκτες" γνώρισαν πολλές μεταγενέστερες εκτελέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτή με τον Κώστα Χατζή (1962/3), με τη Μαρινέλλα (1966) και με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά (1979). Το πρώτο τραγούδι του κύκλου, το εμβληματικό "Όμορφη πόλη" (Θα γίνεις δικιά μου), είναι αυτό που αγαπήθηκε περισσότερο, ενώ η επιτυχία του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα γνωρίζοντας μεγάλες ερμηνείες, όπως αυτή της Edith Piaf για την ταινία "Les amants de Teruel" (1962).

Vinyl 45'' extended | EMI/His Master's Voice | 1960

Δεν υπάρχουν σχόλια: