Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Τα ορχηστρικά του Γιάννη Μαρκόπουλου: Ο Αριστείδης Μόσχος παίζει Μαρκόπουλο (1982)

Ο Αριστείδης Μόσχος (1930-2001) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο σαντούρι και από τις αρχές του '70 ένας από τους στενούς συνεργάτες του Γιάννη Μαρκόπουλου στις συναυλίες και στις ηχογραφήσεις των μεγάλων έργων του.
Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '50, αλλά η πυκνότερη δισκογραφική του δραστηριότητα εντοπίζεται κατά τη δεκαετία του '70, όταν και παρουσίασε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Σόλο Σαντούρι" (1976), ενώ το 1978 υπήρξε ο σολίστ στη ζωντανή ηχογράφηση του έργου "Κοντσέρτο για Σαντούρι και Ορχήστρα" του Ηλία Ανδριόπουλου. Υπήρξε επίσης και σπουδαίος μουσικοδιδάσκαλος μέσα από το Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής που ίδρυσε το 1985.
Η μακροχρόνια συμπόρευση του Αριστείδη Μόσχου με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και η συμμετοχή του στις ηχογραφήσεις των μεγάλων έργων του συνθέτη στη δεκαετία του '70, αλλά και στις αμέτρητες συναυλίες του, είχε ως επιστέγασμα το δίσκο "Ο Αριστείδης Μόσχος παίζει Γιάννη Μαρκόπουλο" που εκδόθηκε το 1982 από τη Minos. Ο μεγάλος δεξιοτέχνης επέλεξε μερικά από τα ωραιότερα και γνωστότερα τραγούδια του συνθέτη μέσα από το σύνολο της εργογραφίας του ανατρέχοντας ακόμη και στα χρόνια του '60 ("Γκρεμισμένα σπίτια", "Τα παλικάρια") μέχρι τα τέλη του '70 ("Σεργιάνι στον κόσμο", 1979). Αριστουργηματικό υλικό επιδέξια διασκευασμένο και εκτελεσμένο, έτσι που μας δίνει την ευκαιρία να χαρούμε τις ξεχωριστές ικανότητες του μεγάλου παραδοσιακού καλλιτέχνη με ένα ρεπερτόριο τόσο οικείο γι' αυτόν. Οι μελωδίες των σπουδαίων αυτών τραγουδιών αναδεικνύονται ανάγλυφες και καθάριες σαν το τρεχούμενο νερό της πηγής.

(c) CD | Minos | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: