Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Τα soundtrack του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου: Africa / Music from Pictures (1992)

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε μουσική στο Guildhall School for Music and Drama του Λονδίνου και στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε ως μουσικός με τον Μάνο Χατζιδάκι και ως ενορχηστρωτής και σολίστ στη δισκογραφία. Από το 1986 άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο, για τηλεοπτικές σειρές, για θεατρικές παραστάσεις και για ντοκιμαντέρ, ενώ το 1993 απέσπασε το πρώτο βραβείο Καλύτερης Μουσικής για την τηλεοπτική σειρά "Africa" και το πρώτο βραβείο Καλύτερης Μουσικής Τηλεοπτικής Διαφήμισης. Το 1999 κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Κώστα Καπάκα "Peppermint". 
Και ακριβώς με μουσικό υλικό από την έντονη ενασχόλησή του με το χώρο του σκηνικού θεάματος κυκλοφόρησε ο παρθενικός προσωπικός του δίσκος το 1992, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά συνυπέγραψε με τη σύζυγό του και συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον κύκλο τραγουδιών "Στη λίμνη με τις παπαρούνες". Ο δισκος έχει τον τίτλο "Music from Pictures / Africa". Το κύριο σώμα της έκδοσης περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε για την τηλεοπτική σειρά "Africa" του Νίκου Κουτελιδάκη που προβλήθηκε το 1992 από το Mega Channel. To soundtrack ξεκινάει με το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων που ερμηνεύουν η Σαβίνα Γιαννάτου και η Ράνια Διζικιρίκη, ενώ ακολουθούν και έξι οργανικά θέματα με συμφωνικούς χρωματισμούς. 
Όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκδοσης, ο δίσκος περιλαμβάνει και πρόσθετο υλικό από άλλες τηλεοπτικές μουσικές του συνθέτη που ακούστηκαν σε διάφορες σειρές και συγκεκριμένα: Η Θυσία (1991) του Γιώργου Μιχαηλίδη, Στο κάμπινγκ (1988-89), Amore Hotel (1989) και Η αγάπη της γάτας (1991) του Ανδρέα Θωμόπουλου, Ελληνικές θάλασσες (1990) του Λευτέρη Χαρωνίτη και Οι τελευταίοι εγγονοί (1991) του Νίκου Κουτελιδάκη.

(c) CD | Χειροποίητοι Δίσκοι | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: