Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Τα ορχηστρικά του Γιάννη Μαρκόπουλου: Περιοδεία Πρώτη (1978)

Αν η δεκαετία του '60 έδωσε την ευκαιρία στον μεγάλο μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο να γνωριστεί με το ευρύ κοινό μέσα από τους εξαίσιους πειραματισμούς του πάνω στο λαϊκό ήχο, είναι η δεκαετία του '70 που τον επέβαλε ως κορυφαίο δημιουργό, ο οποίος μάλιστα μπόρεσε να κατακτήσει την κορυφή κηρύσσοντας την περίφημη "επιστροφή στις ρίζες", δημιουργώντας δηλαδή έναν καινούργιο ήχο πλημμυρισμένο από τα ζωντανά χρώματα της ελληνικής παράδοσης και ιδιαίτερα της Κρήτης.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μουσικολογική επισήμανση που λέει ότι ένας εμπνευσμένος συνθέτης που γράφει τραγούδια με πηγαίο και αυθεντικό τρόπο δεν έχει καμία δυσκολία να δοκιμάζει τις μελωδίες του γυμνές από τη λάμψη της φωνητικής τους απόδοσης ως απλά ορχηστρικά θέματα. Δεν είναι πολλοί αυτοί οι συνθέτες που μπορούν να αποκαλύψουν τον εαυτό τους στο κοινό με απογυμνωμένες τις μελωδίες τους, έτσι που να ξεσκεπάζονται εύκολα οι αδυναμίες της πρώτης ύλης. Κι ο Γιάννης Μαρκόπουλος ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Ήδη το 1976 μας χάρισε τα υπέροχα "Λαϊκά κεντήματά" του με λαϊκές μελωδίες από τις παλιότερες θεατρικές και κινηματογραφικές μουσικές του. Το 1978 λοιπόν επανέρχεται στο πεδίο της οργανικής μουσικής με ένα δεύτερο εξολοκλήρου ορχηστρικό δίσκο που επιγράφεται "Περιοδεία Πρώτη" με την επισήμανση ότι πρόκειται για "13 Τραγούδια για Ορχήστρα", ενώ στη διεθνή του έκδοση φέρει το φανταχτερό (αλλά παραπλανητικό) υπότιτλο "The Ferryman" που μοιάζει να παραπέμπει στη διάσημη μουσική του για τη γνωστή σειρά του BBC, αν και το συγκεκριμένο θέμα απουσιάζει από το υλικό δίσκου!
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά δεκατρείς συνθέσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου διασκευασμένες για ορχήστρα από αγαπημένα τραγούδια του ανθολογημένα από κύκλους τραγουδιών του που είχαν κυκλοφορήσει τα αμέσως προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από τους δίσκους: "Τραγούδια του νέου πατέρα" (1972), "Διάλειμμα" (1972), "Ιθαγένεια" (1972), "Θητεία" (1974), "Θεσσαλικός Κύκλος" (1974), "Μετανάστες" (1974) και "Ανεξάρτητα" (1975). Δύο θέματα του δίσκου ("Πηδηχτός χορός", "Διάκοσμος κρητικής λύρας") αποτελούν διασκευές παραδοσιακών μελωδιών. Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχουν σπουδαίοι σολίστες, όπως ο Τάσος Χαλκιάς στο κλαρίνο, ο Αριστείδης Μόσχος στο σαντούρι, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης στην κρητική λύρα, ο Γιάννης Ξυλούρης στο λαούτο, ο Κώστας Παπαδόπουλος στο μπουζούκι και ο Παντελής Δεσποτίδης στο βιολί. Την ενορχήστρωση υπογράφει φυσικά ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

(c) LP | Philips | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: