Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Διάλειμμα (1972)

Με το τρίπτυχο "Χρονικό" (1970), "Ριζίτικα" (1971) και "Ιθαγένεια" (1972) ο Γιάννης Μαρκόπουλος εφάρμοσε στην πράξη το προσωπικό του αισθητικό μανιφέστο για "επιστροφή στις ρίζες" ανοίγοντας νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. 
Αμέσως μετά, ανακόπτοντας κάπως αυτή την κεκτημένη ταχύτητα, ηχογράφησε ένα δίσκο με τον εύγλωττο τίτλο "Διάλειμμα", όπου περιέλαβε τραγούδια ενός αλλιώτικου ορχηστρικού χρώματος, πιο δυτικότροπου, θα έλεγα. Σ' αυτό το ύφος εντάσσονται τραγούδια σαν τα: "Ο μύθος λέει τα πολλά", "Τέσσερα παλικάρια", "Οι πειρατές", "Δολλάριο δολλάριο" και κάποια άλλα. Μερικά μάλιστα τραγούδια ("Του άντρα του πολλά βαρύ", "Οι πειρατές", "Δολλάριο δολλάριο") μας αποκαλύπτουν και μιαν άλλη, κάπως αθέατη, πλευρά του συνθέτη, τη σατιρική και χιουμοριστική, που θα τη συναντήσουμε και σε μελλοντικές δουλειές του, ιδιαίτερα μάλιστα έντονη στον "Θεσσαλικό κύκλο" (1974).
Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που θυμίζουν τον γνωστό ήχο του Μαρκόπουλου, όπως διαμορφωνόταν ήδη εκείνη την εποχή. Είναι τα τραγούδια που ερμηνεύει ο Νίκος Ξυλούρης. Εδώ λοιπόν θα βρούμε την πρώτη, αλλά λιγότερο γνωστή εκτέλεση του σπουδαίου τραγουδιού "Οι εχθροί" (γνωστότερου ως "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί") σε στίχους του Γιώργου Σκούρτη με εμφανείς καβαφικές επιρροές, ενώ από την άλλη, εδώ θα βρούμε τη δεύτερη, αλλά γνωστότερη (όχι πάντως καλύτερη) εκτέλεση του "Καφενείου η Ελλάς" που γνωρίσαμε στο "Χρονικό" με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.
Ο Θέμης Ανδρεάδης ερμηνεύει δυο τραγούδια κάνοντας την παρθενική του δισκογραφική εμφάνιση. Η επιτυχία μάλιστα του χιουμοριστικού "Του άντρα του πολλά βαρύ", αλλά και του "Ταρζάν" που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα στις 45 στροφές, καθόρισαν και το ιδιαίτερο ύφος που χαρακτήρισε τη μεγάλη προσωπική του καριέρα στο χιουμοριστικό τραγούδι τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος πάντως ερμήνευσε πολύ αισθαντικά και την υπέροχη μπαλάντα "Πού πάτε λοιπόν" δείχνοντας και την άλλη πλευρά του ταλέντου του που θα αξιοποιήσει πολύ αργότερα ("Σαν ξαφνικό ταξίδι", 1982).
Στο δίσκο περιέχονται στίχοι των Μάνου Ελευθερίου, Ερρίκου Θαλασσινού, Γιώργου Σκούρτη, Κ.Χ. Μύρη και Γιάννη Μαρκόπουλου. Εκτός απ' τον Νίκο Ξυλούρη και τον Θέμη Ανδρεάδη, τραγουδούν ακόμα η Μέμη Σπυράτου και η Δάφνη Ζούνη

Οφείλω να επισημάνω επίσης ότι η αρχική έκδοση του δίσκου περιλάμβανε και το τραγούδι "Τα παιδιά" (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη από τον "Ήλιο τον Πρώτο") σε δεύτερη εκτέλεση με τον Νίκο Ξυλούρη, το οποίο ωστόσο στη συνέχεια για κάποιο λόγο (λογοκρισία;) αφαιρέθηκε, αν και στις ετικέτα των τίτλων στο οπισθόφυλλο έμεινε εμφανές το κενό στη θέση του 5ου τραγουδιού της πρώτης πλευράς!

(c) LP | EMI Columbia | 1972 | Πηγή: tzil./d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: