Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας (1991)

Μετά την πρώτη μεγάλη προσπάθεια προώθησης νέων καλλιτεχνών με τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που διοργάνωσε επί δύο συνεχή έτη στην Κέρκυρα το 1981 και το 1982, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέχισε τις άοκνες προσπάθειές του για την ανανέωση που απαιτούσε το ελληνικό τραγούδι μέσα σε μια δεκαετία που φαίνεται ότι είχε επέλθει ο κορεσμός και η κυριαρχία μιας αισθητικής πλήρους αποδόμησης αυτού του ακριβού καρπού που είχε ωριμάσει τις δυο προηγούμενες δεκαετίες και είχε δώσει τους γευστικούς χυμούς του σε αφθονία. Ο ίδιος προχώρησε σε ευρεία αναθεώρηση των αγαπημένων του τραγουδιών υιοθετώντας νέα ενορχηστρωτική αισθητική, αλλά και επιστρατεύοντας νέους ερμηνευτές για κείνες τις ιστορικές συναυλίες στη Ρωμαϊκή και τη Λαϊκή Αγορά
Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι την ίδια εποχή σε παράλληλη τροχιά κινήθηκε και ο έτερος των Διόσκουρων του τραγουδιού μας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αποτραβήχθηκε πλήρως από το πεδίο του τραγουδιού ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και στράφηκε σε μια δημιουργική εσωστρέφεια που απέφερε μιαν εξαίσια σειρά λυρικών συνθέσεων.
Με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας ο Μάνος Χατζιδάκις επανέρχεται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού τραγουδιού με νέες δυνάμεις και καταφέρνει να οργανώσει μια καινούργια δράση ανάλογη εκείνης προ δεκαετίας στην Κέρκυρα. Αυτή τη φορά βρήκε φιλόξενη στέγη στο Κάστρο της Καλαμάτας με την αμέριστη συμπαράσταση της τότε δημοτικής αρχής κι έτσι διοργανώθηκαν οι πρώτοι (αλλά και μοναδικοί) Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Καλαμάτας στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου του 1991, όπου παρουσιάστηκαν 25 συνθέσεις νέων δημιουργών και τέθηκαν στην κρίση μιας απαιτητικής επιτροπής που την αποτελούσαν οι: Παντελής Βούλγαρης, Μιχάλης Γκανάς, Δημήτρης Γιαννημάρας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Χουλιαράς, Ντόρα Τσάτσου και ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης ανέλαβε ο Νίκος Κυπουργός, την παρουσίαση η ηθοποιός Δώρα Μασκλαβάνου, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Μίλτος Λογιάδης. Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει παραχωρήσει πλέον σε εκλεκτούς μαθητές του την πρωτοβουλία. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε τρία μόλις χρόνια πριν από το θάνατό του! Πάντως οι Αγώνες της Καλαμάτας ανέδειξαν κάποιους νέους καλλιτέχνες με ηχηρότερη την περίπτωση του Ορφέα Περίδη, αν και απέσπασε μόλις το 4ο βραβείο με το γνωστό τραγούδι του "Ο Ρομπέν των καμένων δασών". Το πρώτο βραβείο δόθηκε στη Μαρία Βουμβάκη, το δεύτερο στη Θέμιδα Μαρσέλλου και το τρίτο στον Μιχάλη Τούμπουρο.



(c) 2CD | Σείριος | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: