Η γόνιμη επιρροή του παραδοσιακού μας τραγουδιού στο συνθετικό έργο του Νίκου Τάτση ήταν εμφανής από τα πρώτα κιόλας τραγούδια του στα μέσα της δεκαετίας του '70 που ερμήνευσαν η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη κ.ά., αλλά κυρίως από την πρώτη ολοκληρωμένη κατάθεσή του στην ελληνική δισκογραφία το 1978 με τον εξαιρετικό κύκλο τραγουδιών "Έρανα" (1978). Η πορεία του συνθέτη ήταν διακριτική όλα τα κατοπινά χρόνια με επιλεγμένες συνεργασίες, κάποια μικρά κινηματογραφικά περάσματα και κυρίως με πολλή δουλειά έξω από το δισκογραφικό κύκλωμα.
Μια κορύφωση αυτής της γόνιμης πορείας του σεμνού και διακριτικού δημιουργού αποτέλεσε η συνεργασία του με την κίνηση πολιτών "Άνθη της πέτρας" το 2013, όταν αποδέχθηκε την πρότασή τους για μελοποίηση μιας σειράς παραδοσιακών μοιρολογιών από τα Λαγκάδια, ένα υπέροχο ορεινό χωριό στην περιοχή Γορτυνίας, τα οποία ανθολογήθηκαν από την έκδοση "Λαγκαδινά μοιρολόγια" της Μαρίας Πισιμίση-Κατσίκα. Το αποτέλεσμα ήταν επτά "ελεγείες" με πρωτότυπη μουσική γραφή πάνω στο υλικό αντίστοιχων παραδοσιακών μοιρολογιών που παρουσιάστηκαν ζωντανά στα Λαγκάδια τον Αύγουστο του 2013 και καταγράφηκαν σε ψηφιακό δίσκο, ο οποίος, εμπλουτισμένος και με υλικό από άλλες περιοχές της Αρκαδίας, διανεμήθηκε δωρεάν από το Σύλλογο.
Ο συνθέτης σημειώνει μεταξύ άλλων για το έργο:
"...Εμείς οι μουσικοί λοιπόν (οργανοπαίχτες, συνθέτες, ενορχηστρωτές, τραγουδιστές, μοιρολογητές και μοιρολογίστρες, χορωδοί, αυτοσχεδιαστές...) έχουμε συνείδηση των ικανοτήτων μας αλλά και των αδυναμιών μας. Γνωρίζουμε πως είναι ευθύνη μας και χρέος να παράγουμε έργο εις το διηνεκές για να υπάρχει συνέχεια στον πολιτισμό μας. Οι συνθήκες, αν δεν είναι οι χειρότερες, δεν είναι και οι καλύτερες. Τις υπομένουμε καρτερικά για να μην πιούμε το νερό του Αλήσμονα.
Τα Αρκαδικά Μοιρολόγια εμφανίστηκαν μπροστά μας σαν μια πρόκληση της μοίρας, για να δοκιμαστεί η αξιοσύνη και η αξιοπιστία μας. Ήταν μια πρόκληση που την κάναμε πράξη, προσφορά και πολιτιστική πρόταση. Προσπαθήσαμε, μοχθήσαμε, ξενυχτίσαμε, δώσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε και κάτι παραπάνω: ένα κομμάτι απ’ την ψυχή μας.
Τα καταθέτουμε όλα εδώ με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό σαν ένα πετραδάκι στο μέγα οικοδόμημα της Ελληνικής Δημοτικής και Λόγιας Δημιουργίας και στην κρίση των ανθρώπων που εκτιμούν την αξία της προσφοράς μας στο σύνολό της..."
Στην εκτέλεση του έργου έλαβε μέρος ορχήστρα αποτελούμενη από φλάουτο, κλασική κιθάρα, κοντραμπάσο, λύρα και τσίμπαλο, ενώ συμμετείχει και η Χορωδία "Ορφέας" της Τρίπολης. Διηύθυνε ο συνθέτης, ενώ στην απαγγελία ακούμε τη φωνή της αλησμόνητης ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου.
(c) CD | Ανεξάρτητη έκδοση | 2016 | Πηγή: agap./d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου