Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Νίκος Τάτσης: Συλλογή τραγουδιών (1974-2001)

Η περίπτωση του συνθέτη Νίκου Τάτση είναι από τις πολύ ιδιαίτερες στην ελληνική δισκογραφία. Πρωτοεμφανίστηκε σε σχετικά μεγάλη ηλικία, το 1974, όταν ήταν ήδη 35 χρονών, με το συλλογικό δίσκο "Νιάτα", όπου ευτύχησε να ερμηνεύσουν το υπέροχο τραγούδι του "Ο σαραντάπηχος" δύο κορυφαίοι ερμηνευτές της εποχής, ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου, ενώ άλλο ένα τραγούδι του ("Ο ήλιος ο ρεμπέτης") την ίδια χρονιά ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς
Ήταν μια πολύ καλή αρχή αυτή, αλλά δε στάθηκε ικανή να του ανοίξει ένα δρόμο τακτικής παρουσίας στη δισκογραφία κι έτσι περιορίστηκε σε σποραδικές επανεμφανίσεις κατά καιρούς με λιγοστές ολοκληρωμένες δουλειές, όπως οι κύκλοι: "Έρανα" (1978), "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου" (1985), "Του καθημερινού βίου" (1986) από κοινού με τον Μιχάλη Τερζή, "Οι ρίμες της αγάπης" (1996) από κοινού με τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και "Αρκαδική ελεγεία" (2016).
Ωστόσο κατά το διάστημα 1974-2001 καταγράφεται ένα υλικό αρκετών σκόρπιων τραγουδιών του Νίκου Τάτση σε δίσκους διαφόρων καλλιτεχνών. Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά έχουν στίχους του Κώστα Παπαγεωργίου και του Ηλία Κατσούλη. Η μεγαλύτερη συνεργασία του ήταν με τη Χαρούλα Αλεξίου που περιλαμβάνει έξι τραγούδια μοιρασμένα ανά δύο στους δίσκους "24 Τραγούδια" (1977), "Η ζωή μου κύκλους κάνει" (1982) και "Εμφύλιος έρωτας" (1984). Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά δεσπόζει το αριστουργηματικό "Ανεστάκι" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου
Τραγούδια του επίσης ερμήνευσαν η Ελένη Βιτάλη στο δίσκο "Άιντε και φύγαμε" (1979), η Χριστίνα Μαραγκόζη στο δίσκο "Μετά τις δώδεκα" (1989), ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο δίσκο "Έχε το νου σου" (1994) και κλείνει αυτός ο κύκλος με δυο τραγούδια από τον προσωπικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα "Η άσφαλτος που τρέχει" (2001).

Έχω λοιπόν μαζέψει αυτά τα δεκαπέντε σκόρπια τραγούδια του Νίκου Τάτση σε μια συγκεντρωτική συλλογή αφήνοντας απέξω όλο το υλικό που περιλαμβάνεται στις ολοκληρωμένες δουλειές του που ανέφερα πιο πάνω. Συνεπώς εκκρεμούν για μελλοντική παρουσίαση οι δυο εξ αδιαιρέτου δουλειές του, δηλαδή οι δίσκοι "Του καθημερινού βίου" και "Οι ρίμες της αγάπης"



(c) CD Collection | Minos, EMI, Lyra, CBS | 1974-2001 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική παρουσίαση πλήρως ντοκουμενταρισμένη.Μπράβο!
Παράκληση για την εκκρεμότητα:απλά μελλοντική και όχι στο απώτατο μέλλον!
Να είσαι καλά Δημήτρη.

Άαβας / d58 είπε...

Να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Και φυσικά όχι στο απώτατο μέλλον. Δεν ξεχνώ τις υποσχέσεις μου...