Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Ο Γιάννης Καλατζής στα χρόνια του Τρίο Μορένο

Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής (1943-2017) που διέγραψε μια σύντομη αλλά πολύ μεστή διαδρομή στο λεγόμενο "έντεχνο" λαϊκό τραγούδι από το 1968 ως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, είχε πρωτοεμφανιστεί στη μουσική ζωή του τόπου μας αρκετά χρόνια νωρίτερα όντας ιδρυτικό μέλος του ιστορικού Τρίο Μορένο, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, αλλά είχε λαμπρή πορεία στα επόμενα χρόνια και η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, ενώ είχε κι ένα πέρασμα από την κινηματογραφική ταινία "Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης" (1962). Με άλλη σύνθεση αρχικά φαίνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του '60 το σχήμα παγιώθηκε με μέλη τους Γιάννη Καλατζή, Αλέκο Πάντα και Φραγκίσκο Δακρότση. 
Ο Αλέκος Πάντας (1925-1977) υπήρξε ήδη αξιόλογος ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού με διακρίσεις ακόμη και σε διεθνή φεστιβάλ έχοντας κάνει μεγάλη επιτυχία με τον πανέμορφο τραγούδι "Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα" του Μίμη Πλέσσα. Ο Φραγκίσκος Δακρότσης γεννήθηκε στη Σύρο το 1943 από οικογένεια μουσικών παίζοντας ο ίδιος κιθάρα κι έχοντας επίσης θητεύσει και στο συγκρότημα Olympic Trio.
Μ' αυτή λοιπόν τη σύνθεση το Τρίο Μορένο ηχογράφησε το 1965 το δίσκο μακράς διαρκείας "From Athens With Love" που εκδόθηκε από την αμερικανική δισκογραφική εταιρία Sunset Springs. Ήταν μια εποχή που ο απόηχος των "Παιδιών του Πειραιά" του Μάνου Χατζιδάκι και η πρόσφατη κυκλοφορία του "Ζορμπά" του Μίκη Θεοδωράκη είχαν στρέψει το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού στο ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο το είδος τραγουδιού που συνδύαζε λαϊκά και φολκλορικά χαρακτηριστικά μαζί βεβαίως με τις πενιές του μπουζουκιού. Σ' αυτό ακριβώς το κλίμα κινείται το επιλεγμένο υλικό του δίσκου αυτού που περιλαμβάνει κυρίως συνθέσεις του Γιώργου Ζαμπέτα, αλλά και του Γιώργου Μητσάκη, του Γεράσιμου Κλουβάτου, του Βασίλη Βασιλειάδη, καθώς και του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα ετερόκλητο δηλαδή πρόγραμμα ομογενοποιημένο από το παίξιμο και την ερμηνεία του Τρίο. Στην εκτέλεση μάλιστα των τραγουδιών συμμετέχει ως κλαρινετίστας ο George Kent.

Παρά την επιτυχία του δίσκου αμέσως μετά το Τρίο Μορένο διαλύθηκε και ο Γιάννης Καλατζής εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο Γιώργος Μητσάκης τον βοήθησε αποφασιστικά στο ξεκίνημα της προσωπικής του καριέρας με δικά του τραγούδια, ενώ λίγο αργότερα, το 1968, ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εντάχτηκαν στο δυναμικό της νεοσύστατης εταιρίας Minos του Μάκη Μάτσα παρουσιάζοντας και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο το όνομά του.

(c) LP | Sunset Springs | 1965 | Πηγή: π.α/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: