Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Νίκος Τάτσης: Τι έχουν να δουν τα μάτια μου (1985)

Ο ηπειρώτης συνθέτης Νίκος Τάτσης (γενν. 1939) έδωσε ένα ισχυρό μουσικό στίγμα με τα πρώτα του σκόρπια τραγούδια που ερμήνευσαν η Χαρούλα Αλεξίου και ο Γιώργος Νταλάρας ("Σαραντάπηχος", "Ανεστάκι" κλπ), ενώ η κυκλοφορία του πρώτου του ολοκληρωμένου δίσκου με τίτλο "Έρανα" (1978) παγίωσε την εικόνα ενός άκρως ενδιαφέροντος δημιουργού με αναφορές στην παράδοση και το φολκ κίνημα εκείνων των χρόνων.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 ο Τάτσης καταπιάστηκε για λίγο και με την κινηματογραφική μουσική υπογράφοντας μερικά soundtrack ταινιών, όπως: "Μάθε παιδί μου γράμματα" (1981), "Το παζάρι" (1983) και "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου" (1984). Από τα soundtrack αυτά στη δισκογραφία πέρασε μόνο το τελευταίο που κυκλοφόρησε το 1985 από τη Minos.
Η σατιρική κωμωδία "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου" ήταν μια παραγωγή του Θόδωρου Μαραγκού που την υπογράφει και ως σκηνοθέτης και είχε μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών σε χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως ο Βαγγέλης Καζάν, ο Πέτρος Ζαρκάδης, ο Κώστας Τσάκωνας και ο Γιάννης Ευδαίμων. Το soundtrack περιλαμβάνει ένα πολύ ετερόκλητο υλικό, προφανώς όπως διαμορφώθηκε από τις σκηνικές ανάγκες που υπηρετεί. Εκτός από οργανικά θέματα ακούγονται και αρκετά τραγούδια σε λαϊκά χρώματα με στίχους της Κατερίνας Θεοδωρίδου που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Υπάρχουν επίσης και τραγούδια θεατρικού ύφους που ερμηνεύει ο συνθέτης μαζί με ηθοποιούς του έργου.
Συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί, όπως οι: Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Χρήστος Αργυρόπουλος (κόρνο, όμποε), Στάθης Κιόσογλου (κλαρινέτο), Γιώργος Μπαγκλάρας (βιολί), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (βιολοντσέλο), Νίκος Τσεσμελής (κοντραμπάσο) και αρκετοί άλλοι. Ο ίδιος ο συνθέτης παίζει κιθάρα και λαούτο, ενώ ο Γιώργος Νταλάρας τζουρά. Ακούγονται και κάποιοι διάλογοι από την ταινία με τους ηθοποιούς Πέτρο Ζαρκάδη, Κώστα Τσάκωνα και Γιάννη Ευδαίμονα.

(c) CD | Minos | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: