Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Στέλιος Ζαφειρίου: Μπουζούκια στην ακροθαλασσιά (1970)

Ένας ακόμη υπέροχος ορχηστρικός δίσκος του σπουδαίου σολίστα του μπουζουκιού Στέλιου Ζαφειρίου κυκλοφόρησε το 1970 από την ετικέτα Zodiac της Lyra, σε μια εποχή που το νεοκυματικό ρεύμα, πάνω στο οποίο χτίστηκε το βασικό ρεπερτόριο της συγκεκριμένης εταιρίας, είχε αρχίσει να περνάει σε παρακμή και να ανθίζει ένας πιο λαϊκότροπος ήχος με πρωταγωνίστρια τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου.
Και αναφέρομαι στο νέο κύμα, γιατί στο δίσκο "Μπουζούκια στην ακροθαλασσιά" ο Στέλιος Ζαφειρίου επέλεξε το υλικό του αποκλειστικά από το ρεπερτόριο της Lyra με μεγάλη βαρύτητα σε μελωδίες νεοκυματικές, γραμμένες από συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Γλέζος, ο Βασίλης Τενίδης και ο Λίνος Κόκοτος. Φυσικά δε λείπουν τα μεγάλα κινηματογραφικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, ενώ έχουμε και μια πινελιά Βασίλη Τσιτσάνη.
Τα τραγούδια προέρχονται από ηχογραφήσεις της περιόδου 1966-1968, κυρίως από τις 45 στροφές, αλλά και από τα πρώτα βινύλια μακράς διαρκείας της Lyra, όπως η πρώτη "Ανθολογία Ελλήνων Ποιητών" (1967) του Γιάννη Σπανού και "Η Ελένη του Μάη" (1968) του Γιάννη Γλέζου. Το τραγούδι του Τσιτσάνη προέρχεται από τη μεγάλη σειρά με τα "Ρεμπέτικα της Σωτηρίας Μπέλλου" που ξεκίνησε το 1966 και με ρυθμό ένα δίσκο τη χρονιά κράτησε για αρκετά χρόνια με επικεφαλής στο μπουζούκι τον Στέλιο Ζαφειρίου. Το τραγούδι "Χωρίσαμε ένα δειλινό" περιλαμβάνεται στον 3ο δίσκο της σειράς που κυκλοφόρησε το 1968.

Η ορχήστρα είναι ακριβώς η ίδια που παίζει και στις φωνητικές εκδοχές αυτών των τραγουδιών, ενώ το μπουζούκι του Ζαφειρίου εδώ υποκαθιστά τις φωνές δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο με την ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία του.

(c) LP | Zodiac | 1970 | Πηγή: tzil./d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Πολύ ωραία.... Ευχαριστούμε συνεχίστε!



Ανώνυμος είπε...

Προσοχη! Διόρθωσε το «πεοέρχεται». Αλλα και να μεινει, ωραια ακούγεται.
Ν. Φερέτη