Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Γιάννης Γλέζος: Η Ελένη του Μάη (1968)

Με πλήρη τίτλο "Η Ελένη του Μάη και άλλα τραγούδια του Γιάννη Γλέζου" κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1968 ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του συνθέτη Γιάννη Γλέζου πάνω σε στίχους του Κώστα Κινδύνη (στα 9 από τα 12 τραγούδια), του Γιάννη Κιούρκα, του Νίκου Σφυρόερα και του ίδιου του συνθέτη.                                                                                                        Ο Γιάννης Γλέζος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες που αναδείχθηκαν στο περιβάλλον του Νέου Κύματος του Αλέκου Πατσιφά στα χρόνια του καθεστώτος των συνταγματαρχών, όταν άρχισε να ηχογραφεί ανεξάρτητα τραγούδια στις 45 στροφές με τους καθιερωμένους τότε τραγουδιστές της Lyra (Γιάννης Πουλόπουλος, Αρλέτα, Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη, Αλέκα Μαβίλη). Νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για τον μελοποιημένο ποιητικό λόγο κι έτσι θα επιλέξει σύντομα αυτή τη μουσική κατεύθυνση με τις σπουδαίες μελοποιήσεις του Λόρκα και του Νερούδα που θα ακολουθήσουν. 
Ο πρώτος του λοιπόν προσωπικός δίσκος περιλαμβάνει πολύ όμορφα τραγούδια στον ήχο του όψιμου νεοκυματικού ύφους, όταν πλάι στις λιτές και μελωδικές μπαλάντες είχαν αρχίσει να προστίθενται και πιο λαϊκοί ρυθμοί μαζί με το μπουζούκι. Ήδη οι δυο εξαίσιες "Ανθολογίες" του Γιάννης Σπανού είχαν ανοίξει το δρόμο. Τα καλύτερα λοιπόν τραγούδια του δίσκου έχουν ρυθμό χασάπικο. Μερικά ακούστηκαν πολύ κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως το διαχρονικό "Νάχα τη δύναμη", αλλά και τα: "Γεράνι μου", "Πηδούν τ' αγόρια", "Της Καλαμαριάς τ' αγόρια", "Περιστεράκι της φτωχιάς αυλής", καθώς και το ομώνυμο του δίσκου γραμμένο σε ύφος ποπ της εποχής.
Ο καταξιωμένος τραγουδιστής της Lyra Γιάννης Πουλόπουλος μοιράζεται ισοδύναμα την ερμηνεία των τραγουδιών με την Αλέκα Μαβίλη και τον Μιχάλη Βιολάρη. Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης.

(c) LP | Lyra | 1968 | πηγή: d58

3 σχόλια:

Αλταντζής Χρήστος είπε...

Ούτε 5 μέρες δεν κράτησε η απουσία...

Άαβας / d58 είπε...

Λίγο, αλλά καλό, Χρήστο μου!

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, εύχομαι λίγη ακόμα ξεκούραση!