Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Νίκος Ξυδάκης, Διονύσιος Σολωμός: Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση (1990)

Η τριετία 1989-1991 αποτελεί την παραγωγικότερη περίοδο του Νίκου Ξυδάκη με ετήσια πλέον ηχογράφηση νέου υλικού που είχε ως αποτέλεσμα την κορυφαία δισκογραφική τριλογία του συνθέτη: "Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ" (1989), "Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση" (1990), "Τένεδος" (1991). 
Ο δίσκος "Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση" είναι ο έβδομος κατά σειρά προσωπικός δίσκος του Νίκου Ξυδάκη, με τον οποίο κλείνει επάξια τη δεκαετία του '80 ξεκινώντας την πολύ γόνιμη επόμενη δεκαετία του στο ελληνικό τραγούδι. 
Όλα τα τραγούδια βασίζονται σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857). Πρόκειται για ξεχωριστή δουλειά του καλού συνθέτη με το γνωστό ορχηστρικό του ήχο που παραπέμπει στην καθ' ημάς Ανατολή, αλλά και τη χρήση σόλο πιάνου σε μερικές περιπτώσεις, όπως στο εναρκτήριο τραγούδι ("Η Ευρυκόμη") σε ύφος γερμανικού lied (σόλο φωνή και πιάνο). 
Η συγκεκριμένη προσέγγιση του Ξυδάκη στην ποίηση του ιταλοθρεμμένου μεγάλου μας ποιητή δέχθηκε αρκετές επικρίσεις, καθώς - λένε - ήταν αταίριαστη η ανατολίτικη χροιά που δόθηκε στα τραγούδια, ενώ ο ποιητής ανήκει στη δυτική λογοτεχνική παράδοση! Δεν μπορεί ο Σολωμός να τραγουδιέται με κύριο όργανο το κανονάκι κι όχι το μαντολίνο! Δεν ξέρω αν όλα αυτά μπορούν να έχουν επαρκή μουσικολογική βάση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι για μια φορά ακόμη ο χρόνος τα απέρριψε επιδεικτικά, γιατί τα τραγούδια αγαπήθηκαν πολύ από το ευαίσθητο κοινό και είναι ωραιότατα με μελωδίες συναρπαστικές, αρκεί να τα ακούσει κανείς χωρίς ανούσιους δογματισμούς και υστερόβουλες προκαταλήψεις. Δε γίνεται να μην υποκύψει κανείς στη γοητευτική ομορφιά μελωδιών, όπως η "Ευρυκόμη", η "Αγνώριστη" ή η "Ψυχούλα", ενώ η δροσερή "Ξανθούλα" χωρίς αμφιβολία μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στις κλασικές μελοποιήσεις των λόγιων συνθετών της Επτανησιακής Σχολής, για να μην πω ότι τις ξεπερνάει κιόλας!

Αρκετά τραγούδια στηρίζονται σε μεμονωμένα αυτοτελή ποιήματα του Σολωμού, ενώ από τις μεγάλες του συνθέσεις έχουμε λίγα αποσπάσματα και ειδικότερα από τα έργα "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Λάμπρος" και "Ύμνος εις την Ελευθερίαν". Υπάρχουν επίσης και δύο μικρά οργανικά θέματα. Ερμηνεύει ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ το εξώφυλλο υπογράφει σταθερά ο Αλέξης Κυριτσόπουλος.

(c) LP | Lyra | 1990 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: