Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Γιάννης Πουλόπουλος Νο.3 (1968)

Η διετία 1968-1969 υπήρξε η παραγωγικότερη στην τραγουδιστική καριέρα του Γιάννη Πουλόπουλου, μια περίοδος ηχογραφήσεων με καταιγιστικούς ρυθμούς και ανεπάλληλων τεράστιων εμπορικών επιτυχιών που τον εδραίωσαν στην πρώτη θέση δημοφιλίας έναντι όλων των συναδέλφων του.
Έτσι λοιπόν μέσα στην ίδια χρονιά, το 1968, ο Γιάννης Πουλόπουλος μας έδωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο προσωπικούς δίσκους που επιγράφονταν με το όνομά του και είχαν την αρίθμηση 2 και 3. 
Είδαμε ήδη το δίσκο αρ.2 και σήμερα έχει σειρά ο υπ' αριθμόν 3 δίσκος του που εκδόθηκε φυσικά από τη Lyra με δώδεκα πανέμορφα τραγούδια επιλεγμένα είτε από τις 45 στροφές, είτε από τα μιούζικαλ της εποχής, είτε και από κάποιους δίσκους 33 στροφών. 
Η παρουσία αυτή τη φορά του Μίμη Πλέσσα είναι κυριαρχική, αφού υπογράφει τα μισά τραγούδια του δίσκου, όλα σχεδόν σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Δύο μάλιστα από αυτά ("Καμαρούλα", "Θα πιω απόψε το φεγγάρι"), σε μονοφωνική δυστυχώς εγγραφή, προέρχονται από το μιούζικαλ "Γοργόνες και μάγκες". Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι του Γιάννη Σπανού ("Παιδί μου ώρα σου καλή") παρμένο και πάλι από την πρώτη του "Ανθολογία" (1967), αλλά και το τεράστιο σουξέ "Να 'χα τη δύναμη" του Γιάννη Γλέζου από το δίσκο "Η Ελένη του Μάη". Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι συνθέσεις του Λίνου Κόκοτου, του Θόδωρου Τζίφα και του Κώστα Ξενάκη
Είναι ο μόνος από τους τέσσερις προσωπικούς δίσκους του Πουλόπουλου που δεν περιλαμβάνει καμία δική του σύνθεση. Χωρίς αμφιβολία όμως είναι ένας δίσκος φορτωμένος με μεγάλες επιτυχίες! Εδώ βρίσκεται η λατρεμένη "Καμαρούλα" και τα ανεξάντλητης ρομαντικής γοητείας "Όλα δικά σου" και "Θα πιω απόψε το φεγγάρι". Όλα του Πλέσσα από εκείνη την ανεπανάληπτη εποχή των μεγάλων τραγουδιών του που είχαν για κύριο φωνητικό τους φορέα τον Γιάννη Πουλόπουλο χτίζοντας έτσι με στέρεα υλικά ένα ρεπερτόριο ασυναγώνιστο!

(c) LP | Lyra | 1968 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: