Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ο Μπιθικώτσης της Επταετίας: Α - Ω (1971)

Με το δίσκο "Α-Ω", που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ (Columbia) το 1971, ξεκινάει η λαμπρή συνεργασία δύο μεγάλων λαϊκών καλλιτεχνών: Του Γρηγόρη Μπιθικώτση ως συνθέτη και τραγουδιστή, και του Κώστα Βίρβου ως στιχουργού. 
Θυμίζω ότι Μπιθικώτσης και Βίρβος είχαν ήδη συνεργαστεί, έστω και λαθραία, και στους δύο προηγούμενους δίσκους, αλλά εδώ έχουμε την πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία τους, αν και πάλι το όνομα του Βίρβου δεν εμφανίζεται στους τίτλους των τραγουδιών λόγω συμβατικών κωλυμάτων του από το αποκλειστικό συμβόλαιο που είχε τότε με την αντίπαλο εταιρία Minos. Το παράδοξο είναι ότι και στη νεότερη ψηφιακή επανέκδοση του δίσκου δεν αποκαταστάθηκε το όνομα του στιχουργού, παρόλο που οι πρώην αντίπαλες εταιρίες ΕΜΙ και Minos αποτελούσαν από τις αρχές του '90 ενιαία πλέον επιχείρηση! 
Έτσι ξεκινάει λοιπόν μια από τις λαμπρότερες δισκογραφικές συνεργασίες του ελληνικού πενταγράμμου, η οποία θα συνεχιστεί αδιάλειπτα σε όλες τις επόμενες προσωπικές δουλειές του Μπιθικώτση ως το τέλος της δεκαετίας και θα μας δώσει μερικές πασίγνωστες λαϊκές επιτυχίες που τραγουδήθηκαν πολύ εκείνα τα χρόνια. 
Το "Α-Ω" είναι ο καλύτερος δίσκος αυτής της συνεργασίας και περιέχει πράγματι μερικά πολύ ωραία τραγούδια που κινούνται κατά το ήμισυ σε καθαρόαιμους λαϊκούς δρόμους και κατά το ήμισυ στο διαμορφούμενο τότε ελαφρολαϊκό ύφος. Από την πρώτη κατηγορία θα ξεχώριζα τα ορθόδοξα ζεϊμπέκικα "Φέρε μια καλή", "Ναυάγιο της ζωής", "Χίλιες φορές στον άλλο κόσμο", "Το θύμα ο Νικόλας" και το ωραιότατο ταξιδιάρικο "Σάντα Μαρία". Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, καθώς και άλλα δύο τραγούδια που ερμηνεύει η Λουίζα Γαΐτη, την οποία πρωτογνωρίσαμε στο δίσκο "Μια γυναίκα φεύγει" (1969). Δεύτερη φωνή κάνει η Βούλα Γκίκα. Στα ωραία ταξίμια που υπάρχουν ως εισαγωγές σε κάποια τραγούδια είναι εντυπωσιακό το αυθεντικό λαϊκό παίξιμο του μπουζουκιού από τον μεγάλο μάστορα Κώστα Παπαδόπουλο.

(c) CD | EMI Columbia | 1971 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: