Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Δημήτρης Λάγιος, Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας (1982)

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της δισκογραφίας του πρόωρα χαμένου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (1952-1991) στον Δισκοβόλο, θα ήθελα να σταθώ στους δυο οριακούς δίσκους της σύντομης καριέρας του, τον εναρκτήριο εν έτει 1982 και το κύκνειο άσμα του το 1991. 
Παρόλο που η πρώτη επαφή του Δημήτρη Λάγιου με το χώρο της δισκογραφίας είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του '70 με έναν ξεχασμένο κι άγνωστο δίσκο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο, η πρώτη ουσιαστική συνεισφορά του στην ελληνική δισκογραφία, η οποία τον έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό και τον καθιέρωσε αμέσως, ήταν ο κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων "Ο ήλιος ο ηλιάτορας" από την ομώνυμη ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη, γραμμένη μόλις το 1971. 
Αν και το έργο γνώρισε αργότερα κι άλλες μελοποιήσεις, η προσέγγιση του Δημήτρη Λάγιου είναι αυτή που κέρδισε τη μάχη με το χρόνο κι αποτελεί πλέον μια κλασική δισκογραφική στιγμή, ασφαλώς από τις κορυφαίες εκείνης της δεκαετίας που το ελληνικό τραγούδι είχε πάρει πλέον την κατιούσα. 
Πρόκειται για έναν συμπαγή κύκλο τραγουδιών, ιδιαίτερα εμπνευσμένων με υπέροχες μελωδικές στιγμές, αλλά και στέρεους λαϊκούς ρυθμούς. Ερμηνεύεται από δύο ανδρικές φωνές, μία γυναικεία και χορωδία. Τρεις μεγάλοι ερμηνευτές αποδίδουν υποδειγματικά τα τραγούδια: Ο ώριμος Γιώργος Νταλάρας, ο εκφραστικότατος Νίκος Δημητράτος και η γλυκόλαλη Ελένη Βιτάλη σε μερικές από τις πιο τρυφερές ερμηνευτικές στιγμές της ετερόκλητης καριέρας της. Μαζί τους η Χορωδία της Λαμίας
Η μουσική του Λάγιου, παρά το εμφανές άγχος της να πει μεμιάς πολλά πράγματα, είναι πολύ αξιόλογη και σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγει σε πανέμορφα τραγούδια ("Ε, σεις στεριές και θάλασσες", "Κάμποι της Σαλονίκης", "Γεια σου κύριε μενεξέ", "Όμορφη και παράξενη πατρίδα", "Σ' ευλογημένη μέρα")
Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο γνώρισε μια σχετικά πρόσφατη επανεκτέλεση με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Χατζημανώλη κι ερμηνευτές τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Βελβεντού Κοζάνης! Θυμίζω ότι την επόμενη χρονιά (1983) μελοποίησε το έργο επίσης εξαιρετικά και η Angelique Ionatos, αλλά και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας πιο πρόσφατα (2008) που το παρουσίασε ζωντανά στην Κομοτηνή, όπου και ηχογραφήθηκε, χωρίς ωστόσο να κυκλοφορήσει στην αγορά. 

(c) LP | Minos | 1982 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: