Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Δημήτρης Λάγιος: Ερωτική πρόβα (1991)

«Ερωτική Πρόβα». Η κορυφαία δημιουργική στιγμή του Δημήτρη Λάγιου και ταυτόχρονα το κύκνειο άσμα του, καθώς ετοιμάστηκε σε ώρες δύσκολες για τον συνθέτη, ενώ ήδη έδινε τη μοιραία μάχη με την αρρώστια, και κυκλοφόρησε μόλις δύο μήνες μετά τον πρόωρο θάνατό του, τον Ιούνιο του 1991. Αυτός ήταν ο τελικός τίτλος του έργου, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου, αν και αρχικά προβλεπόταν ο τίτλος «Ερωτική πρόβα στο θάνατο». 
Ο συνθέτης είχε ήδη ένα υλικό 18 τραγουδιών που γράφτηκαν στο διάστημα 1989-1991 και πρωτοπαρουσιάστηκαν σε μορφή μουσικοθεατρικού δρώμενου το 1990, αλλά για το δίσκο επιλέχθηκαν τα μισά, όσα κινούνταν σε ενιαίο θεματικό πλαίσιο. Το κλίμα των στίχων αποδίδει με πολύ συγκινητικό τρόπο στοχασμούς και συναισθήματα που βιώνει έντονα ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος εμποτισμένος με τη γκρίζα μελαγχολία της επίγνωσης για το αναπότρεπτο. Στέκομαι περισσότερο στα δυο αγαπημένα μου τραγούδια: "Μωβ" και "Ενυδρείο", όπου η αίσθηση του θανάτου είναι εμφανής. Το τραγούδι ωστόσο που ξεχώρισε από το δίσκο είναι το υπέροχο "Τι πάθος" που γνώρισε και μεταγενέστερες ζωντανές επανεκτελέσεις. 
Ταυτόχρονα είναι το έργο της απόλυτης ωριμότητας του συνθέτη με λεπτεπίλεπτες μελωδίες μοναδικής τρυφερότητας κι ευαισθησίας. Σπαρακτική είναι η ερμηνεία του τραγουδιού «Να ονειρεύομαι» από τον ίδιο στον επίλογο του δίσκου και του σύντομου βίου του. Ο ίδιος επίσης υπογράφει και τους στίχους όλου του έργου, εκτός από ένα τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου ("Σόδομα"). Ένα εξαίσιο κύκνειο άσμα μιας σύντομης δημιουργικής παρουσίας που άφησε πίσω της σπουδαίους καρπούς! 
Βασικός ερμηνευτής είναι ο Γιώργος Νταλάρας, που έλαχε να είναι αυτός που υποδέχθηκε τον συνθέτη το 1982 στην ελληνική δισκογραφία και ο ίδιος που τον αποχαιρέτησε το 1991. Συμμετέχουν επίσης με υπέροχες και βαθιά συγκινητικές ερμηνείες η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας
Την ενορχήστρωση έκανε ο Νίκος Κούρος έχοντας στη διάθεσή του εξαίρετους μουσικούς, όπως ο Γιάννης Σπάθας στις κιθάρες, ο Νίκος Αντύπας στα ντραμς, ο Νίκος Χατζόπουλος στο βιολί, ο Δημήτρης Γούζιος στο βιολοντσέλο, ο Νίκος Τουλιάτος στα κρουστά και ο Χρήστος Κωνσταντίνου στο μουζούκι και τον τζουρά. 
Να σημειώσουμε ότι μερικά χρόνια μετά το θάνατό του συνθέτη εκδόθηκε το λεύκωμα «Δημήτρης Λάγιος: Ερωτική Πρόβα για το Θάνατο» που περιλαμβάνει 14 πίνακες του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη από τη σειρά «Το γράμμα που δεν έφτασε» (εκδ. Καστανιώτη, 1996).

(c) LP | Sony Music/Columbia | 1991 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: