Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Ο Μπιθικώτσης της Επταετίας: Πράσινο φως (1973)

Με το δίσκο "Πράσινο φως", που εκδόθηκε το 1973 από την ΕΜΙ/Columbia, ολοκληρώνεται το αφιέρωμά του Δισκοβόλου στην προσωπική δισκογραφία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στα χρόνια της Επταετίας, τότε που επιδόθηκε πιο συστηματικά στη σύνθεση τραγουδιών γνωρίζοντας τεράστια εμπορική επιτυχία, αν και δυστυχώς σταδιακά είχε αρχίσει η φωνητική του παρακμή, πράγμα που θα γίνει εμφανέστερο στις κατοπινές του δουλειές. 
Κι αυτός ο δίσκος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους. Ορθόδοξα λαϊκά ή ελαφρολαϊκά τραγούδια που ακούστηκαν πολύ στην εποχή τους, όπως τα: "Καράβι με σημαία ξένη", "Εγνατίας 406", "Πράσινο φως", "Επί διαταράξει", "Εκατό γυναικεία ονόματα"
Στο δίσκο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά επίσημα το όνομα του στιχουργού Κώστα Βίρβου, αν και είναι η τρίτη συνεργασία του με τον Μπιθικώτση. Στις δεύτερες φωνές είναι η Βούλα Γκίκα και μπουζουξής και σύζυγός της Νίκος Καρανικόλας.

Να υπενθυμίσω απλώς ότι την επόμενη χρονιά, τη χρονιά της Μεταπολίτευσης, ο Μπιθικώτσης δεν μπήκε στο στούντιο για νέα τραγούδια, γιατί εκείνη τη χρονιά πλημμύρισε η αγορά με τις δεκάδες επανακυκλοφορίες των παλιών του ηχογραφήσεων με τα κλασικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που επέστρεψαν πανηγυρικά μετά την επτάχρονη απαγόρευσή τους.

(c) CD | EMI Columbia | 1973 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: