Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Νίκος Ξυδάκης: Ακρωτήριο Ταίναρον (1997)

Αφού μεσολάβησε ο σπουδαίος θεατρικός δίσκος "Η βουή του μύθου", το 1997 ο Νίκος Ξυδάκης θα ηχογραφήσει τον τελευταίο κύκλο τραγουδιών του με αποκλειστικό συνεργάτη τον Θοδωρή Γκόνη. Τίτλος του: "Ακρωτήριο Ταίναρον"
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συμμάζεμα σκόρπιων τραγουδιών που είχαν γραφτεί στο διάστημα 1990-1995, αλλά δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει σε δίσκο. Γιαυτό και η διάρκεια του δίσκου είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε σύγκριση με τις παλιότερες δουλειές του συνθέτη. 
Έχουμε λοιπόν ένα αρκετά ετερόκλητο υλικό που ωστόσο φέρει εμφανώς τη σφραγίδα των δύο δημιουργών. Μερικά τραγούδια είναι εξαιρετικά, όπως το εναρκτήριο "Παιδί στην Πελοπόννησο", ιδιαίτερα στην οργανική του εκδοχή με το σαξόφωνο, το "Τραγούδι του κυνός", το "Ακρωτήριο Ταίναρον", το "Καστριτσιάνικο ποτάμι" και το έξοχο "Στης Λιμνοθάλασσας το φως"
Η ενορχήστρωση του Ξυδάκη έχει αποκτήσει εδώ έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα προετοιμάζοντας σταδιακά το πέρασμα σε νέα ορχηστρικά χρώματα που θα υιοθετήσει τα επόμενα χρόνια ο ανήσυχος συνθέτης. 
Και πάλι στην ερμηνεία έχουμε τα ίδια πρόσωπα, όπως στις προηγούμενες δουλειές του: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δώρα Μασκλαβάνου και ο ίδιος o Ξυδάκης. Στο κανονάκι ο Πάνος Δημητρακόπουλος έχει πάρει πλέον τη θέση του Πέτρου Ταμπούρη με εξαίρεση το "Τραγούδι του κυνός". Το εξώφυλλο και το συνολικό artwork ανήκουν στον Μάριο Σπηλιόπουλο.

(c) CD | Lyra | 1997 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: