Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Νίκος Ξυδάκης: Κοντά στη Δόξα μια στιγμή (1987)

Τέσσερα χρόνια μετά το "Πρώτο βράδυ στην Αθήνα" κι αφού μεσολάβησε το soundtrack "Μανία", το 1987 ο Νίκος Ξυδάκης μας ξαναδίνει καινούργια τραγούδια με τον κύκλο "Κοντά στη Δόξα μια στιγμή"
Με το δίσκο αυτό ο συνθέτης προχωρά στον ίδιο δρόμο που είχε ήδη ανοίξει με τις αμέσως προηγούμενες δουλειές του διανθίζοντάς τον με ρυθμούς αρκετά εξωστρεφείς και αρώματα που μυρίζουν έντονα Ανατολή. Στην ενορχήστρωση μάλιστα βρίσκει και πάλι θέση το μπουζούκι που είχε εξοβελιστεί μετά την εποχή της "Γυφτιάς" και των "Δήθεν"! Άλλωστε η παρουσία του στιχουργού Μανώλη Ρασούλη σηματοδοτεί αρκετά εύγλωττα αυτή τη μικρή "επιστροφή". 
Ο δίσκος έχει και μια ακόμη ξεχωριστή αξία, καθώς εδώ σημειώνεται για πρώτη φορά η συνάντηση του Ξυδάκη με τον σπουδαίο στιχουργό Θοδωρή Γκόνη, μια συνεργασία που θα δώσει στα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικούς καρπούς. Εδώ έχουμε επίσης κι άλλη μια ενδιαφέρουσα συνεργασία, αυτή με τον στιχουργό Τάσο Σαμαρτζή, που τον ξέρουμε περισσότερο από τις δουλειές του με τον Νότη Μαυρουδή. Πάνω απ' όλα όμως ο δίσκος πιστώνεται με την παρουσία του ωραιότερου τραγουδιού που έγραψε ποτέ ο συνθέτης: Μιλώ για το υπέροχο "Ερωτικό", βασισμένο σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ένα τραγούδι σαγηνευτικής ομορφιάς που μάλιστα γνώρισε και νεότερες επανεκτελέσεις ακόμη και ξενόγλωσσες!

Ο δίσκος είχε καλή υποδοχή από το κοινό και πολλά τραγούδια του ακούστηκαν αρκετά εκείνα τα χρόνια, όπως τα: "Στο εστιατόριο που τρων τα συνεργεία", "Ένα όχι", "Δόξα Δράμας", "Μη φοβάσαι" και φυσικά το απαράμιλλο "Ερωτικό". Τα ερμηνεύουν ο συνθέτης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη

Σημειώνω ότι στις ψηφιακές επανεκδόσεις του ο δίσκος συνοδεύεται πάντα και με τη μουσική για την ταινία "Μανία".

(c) CD | Lyra | 1987 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: