Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Γιάννης Πουλόπουλος Νο.2 (1968)

Ένα χρόνο μετά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ο Γιάννης Πουλόπουλος μας έδωσε τον δεύτερο που περιλαμβάνει επίσης σκόρπιες ηχογραφήσεις για τις 45 στροφές σε μια εποχή που ήδη είχε αρχίσει να συμμετέχει σε πάμπολλες εκδόσεις δίσκων μακράς διαρκείας διαφόρων συνθετών από το επιτελείο της Lyra. 
Ο 2ος αυτός δίσκος λοιπόν σταχυολογεί μερικά πανέμορφα τραγούδια εκείνης της περιόδου (1967-1968) που υπογράφονται από τρεις σημαντικούς συνθέτες: Τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιάννη Σπανό και τον Λίνο Κόκοτο. Ένα από τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού ("Ήρθες εψές") προέρχεται από την πρώτη "Ανθολογία" του συνθέτη που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά, αλλά με ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη. 
Τρία από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν από τον ίδιο τον Πουλόπουλο, πάντα στο ίδιο ύφος της αργής μπαλάντας με συνοδεία κιθάρας, ενώ υπάρχει κι ένα τραγούδι του συνθέτη Νίκου Καλλίτση, αυτού που πολύ αργότερα μας έδωσε τον σημαντικό δίσκο "Απόπειρα" (1981). 
Από τα πανέμορφα τραγούδια του δίσκου ασφαλώς ξεχωρίζουν τα εξής: Ένα μαχαίρι (Λίνου Κόκοτου, Άκου Δασκαλόπουλου), Μια φορά μονάχα φτάνει (Γιάννη Σπανού, Κώστα Κινδύνη), Μην του μιλάτε του παιδιού (Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλου), Ήρθες εψές (Γιάννη Σπανού, Σωτήρη Σκίπη), Κι αν περπατώ (Γιάννη Σπανού, Άκου Δασκαλόπουλου).

(c) LP | Lyra | 1968 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

thouthou είπε...

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση άλλου ενός δίσκου του "αδικημένου", με την σημερινή έννοια, με την έννοια ότι το ρεπερτόριό του δεν κολλάει στις μόδες, στα μαγαζιά, στα ραδιόφωνα... Η ζωή έχει γίνει πολύ γκρίζα, και δεν υπάρχουν πολλοί δισκοβόλοι... Ο Πουλόπουλος ήταν τυχερός που έδωσε αυτά που έδωσε, τυχεροί και εμείς, που πήραμε από τεράστιες φωνές, Καζαντίδη, Μαρινέλα, Πάριο, Αλεξίου κλπ... Θα μπορούσαν να πουν τα πάντα, αλλά πόσα τραγούδια μπορεί να βγάλει πια ένας λαός; Έχουμε τεράστια παρακαταθήκη, και αυτή είναι η αξία της προσπάθειάς σου... Μέχρι πχ το "Το τραγούδι της ζωής" του Πουλόπουλου να πάρει την θέση που του αξίζει.... Καλή συνέχεια....