Η σημερινή μέρα, 12 του μήνα Μάρτη, στάθηκε σημαδιακή για δυο σημαντικούς δημιουργούς του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού μας. Είναι η μέρα που γεννήθηκε ο κορυφαίος στιχουργός Μάνος Ελευθερίου (1938-2018) και η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής (1932-2005). Η σημαδιακή αυτή μέρα που οριοθέτησε μια γέννηση κι ένα θάνατο, ένωσε τους δυο δημιουργούς συμβολικά, αλλά ήδη η τέχνη τους είχε μεριμνήσει να συναντηθούν στη ζωή και να συμπορευτούν δημιουργικά για κάμποσα χρόνια. Η συμπόρευση αυτή μας άφησε υπέροχους καρπούς, μια σειρά σπουδαίων λαϊκών τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ και είναι πλέον κλασικά.
Έχω συγκεντρώσει λοιπόν 17 τραγούδια της συνεργασίας του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Μάνου Ελευθερίου παρμένα από πέντε μεγάλους δίσκους που εκδόθηκαν από τη Minos κατά το διάστημα 1974-1986. Πρωτοσυναντήθηκαν στις "Μικρές Πολιτείες" το 1974 με τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας και η νεοφώτιστη τότε Άννα Βίσση. Δύο από αυτά ("Του κάτω κόσμου τα πουλιά", "Τώρα που θα φύγεις") αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του μεταπολιτευτικού μας τραγουδιού.
Την επόμενη χρονιά στο δίσκο "Στα ψηλά τα παραθύρια", πάλι με τους ίδιους ερμηνευτές, μας έδωσαν άλλα τρία τραγούδια, από τα οποία ξεχώρισε κι έγινε κλασικό το "Στα χρόνια της υπομονής" με στίχους αταίραστους μεταξύ τους που ο συνθέτης επέμενε να τους ενσωματώσει στο ίδιο τραγούδι παρά τις αντιρρήσεις του στιχουργού!
Στις "Λαϊκές Κυριακές" που τραγούδησε η Χαρούλα Αλεξίου το 1976 έχουμε την πιο εκτεταμένη συνεργασία τους με πέντε πολύ γνωστά τραγούδια, από τα οποία ξεχώρισε το αγαπημένο "Χρόνια σαν βροχή". Την ίδια χρονιά στον προσωπικό δίσκο του Γιάννη Καλατζή "Μην περιμένεις" έχουμε τρία ακόμη τραγούδια, ενώ η συνεργασία των δύο δημιουργών ολοκληρώνεται μετά από δέκα χρόνια με το δίσκο "Τρελοί και άγγελοι" που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.
(c) CD Collection | Minos | 1974-1986 | Πηγή: d58
2 σχόλια:
Γιάννης Καλατζής – Μη Περιμένης... Αυτον τον δισκο τον εχεις παρουσιασει; Δεν το θυμαμαι.
Δεν τον παρουσίασα. Υπάρχει πάντως αξιόπιστο εργαλείο αναζήτησης στο blog, οπότε μπορείς να το ελέγχεις και ο ίδιος.
Δημοσίευση σχολίου