Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ρίζες (1980)

"...Το τραγούδι που μένει, όχι τα τραγούδια. Ο Ήχος και όχι οι ήχοι. Η απλή φωνή μ' ένα όργανο, όχι όργανα και φωνές. Χορός κι αντάμωμα. Ο ήχος που έγινε κορμί μας. Το τραγούδι που είναι ζωή, πριν και μετά τη ζωή μας. Η αιωνιότητα της σταγόνας που κοιλαίνει την πέτρα, το άτμητο φως, η μουσική παράδοση. Ο πρώτος δίσκος των ανωνύμων συμπληρώνεται από τους εκλεκτούς του δεύτερου δίσκου. Προσθέτουν στην απλότητα τη χάρη, στην κοινότητα την κοινωνία, στο παλαιό την αναγέννησή του. Άκουσα αυτά τα τραγούδια μαζί σας".
Έτσι μας συστήνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος τα τραγούδια αυτού του διπλού άλμπουμ με τίτλο "Ρίζες" που εκδόθηκε από την Columbia το 1980, για να κλείσει μ' αυτόν τον μεγαλόπρεπο τρόπο την πιο γόνιμη δημιουργική του φάση που καλύπτει ολόκληρη τη δεκαετία του '70 με δύο εμβληματικούς οριοθέτες, από τα "Ριζίτικα" ως τις "Ρίζες"
Η έκδοση μοιράζεται σε δύο ευδιάκριτες ενότητες, μία για κάθε δίσκο. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο αυθεντικό παραδοσιακό μας τραγούδι με μια ανθολόγηση ανοιχτή που απλώνεται σε όλες τις περιοχές του ελληνισμού, στεριανού και θαλασσινού. Τραγούδια αγιασμένα που μας άφησαν κληρονομιά οι ανώνυμοι δημιουργοί τους και παραμένουν ολοζώντανα ως την εποχή μας. Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με το το πεδίο του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού με τις υπογραφές μυθικών δημιουργών του κλασικού ρεμπέτικου, όπως ο Ευάγγελος Παπάζογλου, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μπαγιαντέρας και ο Απόστολος Χατζηχρήστος.
Ο συνθέτης στάθηκε ταπεινός προσκυνητής αυτών των τραγουδιών που μοιάζουν με προσευχές και υπηρετούνται με λιτή ενορχήστρωση, χωρίς περιττά φτιασιδώματα. Τραγουδούν οι γνωστοί ερμηνευτές του επιτελείου του, όπως ο Λάκης Χαλκιάς, ο Ηλίας Κλωναρίδης και η Βασιλική Λαβίνα, ενώ συμμετέχουν ο Χρήστος Καρακώστας, η Γιούλη Tσίρου και ο Βασίλης Σκουλάς.

Με το έργο αυτό η αναδίφηση του συνθέτη στα βάθη της παράδοσης μοιάζει πια να έχει φτάσει στα όριά της και γιαυτό στη νέα δεκαετία θα αναζητήσει καινούργιους εκφραστικούς τρόπους που θα τον οδηγήσουν στην αναπροσαρμογή του ύφους του και στη γένεση καινούργιων ήχων, πιο σύγχρονων, μπολιασμένων με έντονα στοιχεία από το πεδίο της λόγιας μουσικής.

(c) 2LPs | EMI Columbia | 1980 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: