Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Χάρις Αλεξίου: Η ζωή μου κύκλους κάνει (1982)

Αφού μας έδωσε μια ισχυρή δόση των ανεξάντλητων φωνητικών της δυνατοτήτων το 1977 με το διπλό άλμπουμ "24 Τραγούδια", την επόμενη χρονιά η Χάρις Αλεξίου έμεινε μακριά από τα στούντιο ηχογραφήσεων, για να επανέλθει δυναμικά το 1979 με έναν σπουδαίο προσωπικό δίσκο αποκλειστικά με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου ("Τα τραγούδια της Χαρούλας") και τη συμμετοχή της στο δίσκο "Προστάτες" του Θωμά Μπακαλάκου. Ένα χρόνο αργότερα είχε μια ολοκληρωμένη συνεργασία με τον Αντώνη Βαρδή ("Ξημερώνει") και άνοιξε τη νέα δεκαετία με ένα δίσκο αποκλειστικά αφιερωμένο στη δημοτική μας παράδοση ("Τα τραγούδια της γης μου"), αλλά και μια πολύ δυνατή συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη στο τρυφερό άλμπουμ "Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας".
Κι έτσι φτάνουμε πια στο 1982, όταν μας παρουσιάζει την 7η κατά σειρά προσωπική της δουλειά με τίτλο "Η ζωή μου κύκλους κάνει", πάντα από τη Minos. Πρόκειται για ένα άλμπουμ δεκατριών τραγουδιών που χωρίζονται σε δυο μικρές ενότητες αντίστοιχες με τις δυο πλευρές του δίσκου. Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει έξι τραγούδια με παραδοσιακά και ανατολίτικα χρώματα. Δύο από αυτά προέρχονται από την παράδοση της Ανατολής κι έχουν ελληνικούς στίχους γραμμένους από τον Μιχάλη Φακίνο και τη Χαρούλα, ενώ άλλα δύο έχουν μουσική του Νίκου Τάτση που εκείνη την εποχή είχε επικεντρωμένο το συνθετικό του ενδιαφέρον σε ένα παρόμοιο μουσικό ύφος στο κλίμα της διεθνούς φολκ ("Έρανα", 1978). Έχουμε επίσης σε επανεκτέλεση τον "Καϊξή" του Απόστολου Χατζηχρήστου με έντονα ανατολίτικο χρώμα και το σουξέ των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια" από τα "Δήθεν" (1979).
Η δεύτερη πλευρά είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου βασισμένα σε στίχους των Μανώλη Ρασούλη, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Κινδύνη και Μιχάλη Φακίνου προαναγγέλλοντας έτσι την ευρύτερη συνεργασία της Χαρούλας με τον καλό λαϊκό συνθέτη δυο χρόνια αργότερα με το δίσκο "Εμφύλιος έρωτας", αλλά και την ολοκληρωμένη του 1988 με το δίσκο "Η νύχτα θέλει έρωτα". Δύο από αυτά τα τραγούδια ("Αν πεθάνει μια αγάπη", "Ζήλεια μου") είναι αυτά που έσυραν το άρμα της μεγάλης εμπορικής απήχησης που γνώρισε ο δίσκος.

Σημειώνω ότι η ανδρική φωνή που συνοδεύει τη Χαρούλα σε κάποια τραγούδια ανήκει στον αδελφό της Γιώργο Σαρρή.

(c) LP | Minos | 1982 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

John80K είπε...

Κατά την άποψη μου ο πλέον άνισος δίσκος της Αλεξίου μέχρι τότε. Έχει δύο τρία τραγούδια που αποτελούν κορυφές στην καριέρα της, ο Καιξης πρώτα και το Φτάνει φτάνει μετά, που σώζουν εν τέλει τον δίσκο, έχει και πολλά μέτρια τραγούδια. Η παρουσία του Νικολόπουλου, εκτός από 1-2 τραγούδια, προσωπική επιλογή Με ποια τραγούδια, άνευρη. Το Αν πεθάνει μια αγάπη και τη Ζήλεια ποτέ δεν τα συμπάθησα, ίσως λόγω κατάχρησης... Ευτυχώς η ίδια περίπου συνταγή πέτυχε καλύτερα στον Εμφύλιο Έρωτα.