Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, αρ.2 (1985)

Η δεύτερη συλλογή με τίτλο "Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο", αφιερωμένη στα κινηματογραφικά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού Μίμη Πλέσσα, κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1985, ένα χρόνο μετά την έκδοση της πρώτης.
Κι εδώ το υλικό είναι παρμένο από τη χρυσή εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα από την περίοδο 1961-1970, όταν ο συνθέτης είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του σ' αυτό το πεδίο με λαμπρά αποτελέσματα, αφού μας έδωσε μερικές δεκάδες κλασικών κι αγαπημένων τραγουδιών που πάντα εξακολουθούμε να ψιθυρίζουμε ή να τα χαιρόμαστε κάθε φορά που προβάλλονται εκείνες οι αλησμόνητες ταινίες. 
Η συλλογή περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια, από τα οποία παλιότερο είναι ο κλασικό "Αν σ' αρνηθώ" σε στίχους της Δανάης με τζαζ απόχρωση γραμμένο για την ταινία "Φτωχαδάκια και λεφτάδες" και ερμηνευμένο από τον Κώστα Χατζή, αν και ακολούθησαν αμέτρητες ακόμη εκτελέσεις του σπουδαίου αυτού τραγουδιού. Επίσης έχουμε και μερικά ακόμη τραγούδια σε ύφος "ελαφρό", είδος που υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία ο συνθέτης στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ο Αλέκος Ζαχαράτος μαζί με τη Νέλλη Μάνου τραγουδούν το ατμοσφαιρικό "Αυτή τη νύχτα" από την ταινία "Κάτι να καίει" (1963), ενώ από τα "Κορίτσια για φίλημα" (1964) έχουμε τρία τραγούδια, δύο με τη Ρένα Βλαχοπούλου ("Κοντά σου Ελλάδα μου", "Η Αθήνα τη νύχτα") κι άλλο ένα πάλι με τον Αλέκο Ζαχαράτο ("Ήρθες εσύ"). Η πρώτη εποχή κλείνει με το αγαπημένο "Νύχτα καλοκαιριού" από την ταινία "Ραντεβού στον αέρα" (1965) που ερμηνεύει υπέροχα ο Γιάννης Βογιατζής.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 προέρχονται τα υπόλοιπα τραγούδια της συλλογής. Δυο τραγούδια από την ταινία "Γοργόνες και μάγκες" (1968): "Καμαρούλα" με τη Μαίρη Χρονοπούλου, "Ο άντρας που θα παντρευτώ" με τη Μάρθα Καραγιάννη. Επίσης το δυνατό ζεϊμπέκικο "Τι σου 'κανα και πίνεις" με την Πόλυ Πάνου, όπως ακούστηκε στην ταινία "Όλγα αγάπη μου" (1968). Δυο τρυφερές στιγμές ("Η αλήθεια", "Τώρα που είμαστε αγκαλιά") με τον Δάκη και τη Λίτσα Σακελλαρίου από τη γαλλική παραγωγή "Le coeur chaud" (1969), αλλά και το εξαιρετικό "Το καινούργιο μου φεγγάρι" με τη Ρένα Κουμιώτη από την ταινία "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" (1969). 
Και φυσικά Γιάννης Πουλόπουλος! Με δυο τραγούδια: "Στη φτωχειά μας την αυλή" από την ταινία "Η θεία μου η χίπισσα" (1970) και η γοητευτική ερωτική μπαλάντα "Όλα δικά σου" με τους αισθαντικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, η οποία πάντως δε γνωρίζω αν όντως ακούστηκε ποτέ σε κάποια ταινία! 

(c) CD | Lyra | 1985 | Πηγή: d58/tzil.

Δεν υπάρχουν σχόλια: