Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Μια κυρία στα μπουζούκια (1967)

Από την αστείρευτη έμπνευση του χαλκέντερου συνθέτη Μίμη Πλέσσα επωφελήθηκε περισσότερο ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, όπου κατέθεσε ο συνθέτης το μεγαλύτερο όγκο της δουλειάς του γνωρίζοντας μάλιστα τεράστια δημοτικότητα, συγκρίσιμη μόνο με τις κινηματογραφικές μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι που είχαν προηγηθεί. Ιδιαίτερα ευρεία απήχηση μάλιστα γνώρισε η μουσική του Πλέσσα για τα κοσμαγάπητα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη σε ολόκληρη τη δεκαετία του '60 και ως τις αρχές του '70, μέσα από τα οποία ξεπήδησαν και υπέροχα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ και ανέδειξαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου με κορυφαίο τον Γιάννη Πουλόπουλο.
Στο Δισκοβόλο έχουμε ήδη κάποια soundtrack του Μίμη Πλέσσα. Δείτε: "Νά πεθερός, νά μάλαμα" (1959), "Χριστίνα" (1960), "Η ψεύτρα" (1963), "Κορίτσια για φίλημα" (1964). Κάποια από αυτά δεν έχουν εκδοθεί ποτέ επίσημα, όπως συμβαίνει δυστυχώς με το μεγαλύτερο όγκο της κινηματογραφικής μουσικής όχι μόνο του Πλέσσα, αλλά και πολλών άλλων συνθετών. Το καλό ωστόσο με τη μουσική αυτή είναι ότι διασώζεται τουλάχιστον μέσω των αντίστοιχων ταινιών που λίγο πολύ έχουν όλες εκδοθεί ψηφιακά, σε αντίθεση με τη μουσική για το θέατρο που χάνεται με το τέλος των παραστάσεων και σπάνια έχει την τύχη να αποτυπωθεί στη δισκογραφία.
Μια από τις δημοφιλέστερες λοιπόν μουσικές ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη ήταν και το "Μια κυρία στα μπουζούκια", έγχρωμη παραγωγή της Finos Film του 1967 με πρωταγωνιστές τους: Μαίρη Χρονοπούλου, Ζωή Λάσκαρη, Φαίδωνα Γεωργίτση, Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη και Γιάννη Βογιατζή. Όλο το επιτελείο του Δαλιανίδη επί σκηνής! Τις ευφάνταστες μουσικές και τα τραγούδια της ταινίας έγραψε φυσικά ο Μίμης Πλέσσας έχοντας στη διάθεσή του μεγάλη ορχήστρα και χορωδία με επικεφαλής το μπουζούκι του Στέλιου Ζαφειρίου. Στην ταινία ακούγονται και τέσσερα πολύ γνωστά τραγούδια του συνθέτη, τα δυο με τη φωνή της Μαίρης Χρονοπούλου: "Είμαι γυναίκα" (στίχοι Γ. Δαλιανίδη), "Του αγοριού απέναντι" (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου), και τα άλλα δύο με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου: "Απόψε κλαίει ο ουρανός" (στίχοι Κ. Πρετεντέρη), "Μην του μιλάτε του παιδιού" (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου). Το τελευταίο έγινε τεράστια επιτυχία και είναι από τα πρώτα μεγάλα σουξέ του Γιάννη Πουλόπουλου.

Σημειώνω ότι αυτό είναι από τα λίγα soundtrack του Μίμη Πλέσσα που εκδόθηκε την ίδια εποχή που παίχτηκε και η ταινία, ενώ τα περισσότερα εκδόθηκαν πολύ μεταγενέστερα με τη φροντίδα του ηθοποιού Μάκη Δελαπόρτα. 

(c) LP | Lyra | 1967 | Πηγή: tzil./d58

7 σχόλια:

Φλαμος Ισιδωρος είπε...

Σαν ιδεα ριχνω ενα αφιερωμα για τα "σκορπια" του Πλεσσα...θα ειναι τελειο!!!!!!!!!!!!!!

Άαβας / d58 είπε...

Τα "σκόρπια" του Πλέσσα; Τρελάθηκες; Είναι ένα χάος! Εκατοντάδες τραγούδια. Μόνο θεματικές συλλογές μπορούν να γίνουν, π.χ. τα "ελαφρά" του Πλέσσα, ή κατά τραγουδιστή, π.χ. Η Τζένη Βάνου τραγουδά Πλέσσα, η Ρένα Κουμιώτη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος κλπ, αλλά όχι Πουλόπουλος!

Φλαμος Ισιδωρος είπε...

Eχετε δικιο.... ΠΛΕΣΣΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ειναι σχεδον αδυνατον αλλα....θα ηταν τελειο!

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι στον ωκεανό που λέγεται Μίμης Πλέσσας.
Αυτός, από μόνος του είναι ένα όριο (lim ).
Τείνεις, αλλά ποτέ δεν φτάνεις!!!

LEFTERISK είπε...

Πώς τα ακούμε αυτά ρε παληκάρι;Μόνο για μόστρα τα'χείς;

Άαβας / d58 είπε...

@LEFTERISK
Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να ζήσεις και χωρίς "αυτά"!
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις...

LEFTERISK είπε...

Να είσαι καλά να τα καμαρώνεις.Καλό είναι να μοιράζεσαι και τίποτα .Καλή χρονιά να'χεις.