Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Γεράσιμος Λαβράνος: Greek Lounge (2007)

Ένα από τα σημαντικότερα μουσικά περιοδικά που εκδόθηκαν ποτέ στην Ελλάδα υπήρξε το περίφημο Jazz & Τζαζ του Γιώργου Χαρωνίτη - έτσι γραμμένο με δίγλωσσο τίτλο δείχνοντας ακριβώς το ενδιαφέρον του για τη διεθνή, αλλά και την ελληνική τζαζ μουσική -, το οποίο διέγραψε έναν εξαιρετικό κύκλο είκοσι ετών (1993-2013), αλλά τελικά υπέκυψε στις οικονομικές πιέσεις που επέφερε η αφόρητη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και παρέδωσε το πνεύμα του στη μνήμη και τη νοσταλγία όσων το αγαπήσαμε και το κρατήσαμε σε μια γωνίτσα της βιβλιοθήκης μας.
Το 2007 λοιπόν μαζί με το τεύχος 169 του περιοδικού μοιράστηκε κι ένας ψηφιακός δίσκος με τίτλο "Greek Lounge" αφιερωμένος στον σημαντικό μουσικό Γεράσιμο Λαβράνο, συνθέτη, ενορχηστρωτή και διευθυντή τζαζ ορχήστρας που διέπρεψε στη δεκαετία του '60, αλλά κάπου στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας χάθηκε ξαφνικά από το προσκήνιο έχοντας προλάβει ωστόσο να μας αφήσει σημαντική κληρονομιά με όμορφες κινηματογραφικές μουσικές, αλλά και τραγούδια ελαφρού κυρίως ηχοχρώματος με εμφανείς τζαζ αποχρώσεις. 
Ο συγκεκριμένος δίσκος του περιοδικού αποτελεί μια συλλογή χορευτικών θεμάτων σε έντονα λάτιν αποχρώσεις με ρυθμούς τουίστ, μάμπο, μποσανόβα, τάγκο, ακόμη και ροκ εντ ρολ, που βασίζονται σε πρωτότυπα θέματα του Λαβράνου, αλλά και προσφυείς διασκευές γνωστών τραγουδιών άλλων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Απόστολος Καλδάρας. Ο Λαβράνος έχει περάσει όλο αυτό το ετερόκλητο υλικό μέσα από το χωνευτήρι της εξαιρετικά δουλεμένης ορχήστρας του δίνοντάς του θαυμαστή ομοιογένεια, ενώ δε διστάζει σε μια λάτιν ορχήστρα να ενσωματώσει ακόμη και τον ήχο του μπουζουκιού. 
Οι ηχογραφήσεις χρονολογούνται κατά το διάστημα 1963-1964. Την επιλογή έκανε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού και αξιόλογος μουσικός σχολιαστής Φώντας Τρούσας.

(c) CD | Jazz & Τζαζ | 2007 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Μια ωραία συλλογή τραγουδιών του ελληνικών και διεθνων ηχογραφήσεων του μπορείτε να ακούσετε εδώ
https://open.spotify.com/album/2HOAS3agoTTtnhXYaZrtj5?si=8TLj1Qu_SxeeYQdiYuiwDQ