Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Κατσαρός, Μαρινέλλα: Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου (1974)

Θα κλείσουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον πολυγραφότατο κερκυραίο συνθέτη Γιώργο Κατσαρό με μια ξεχωριστή στιγμή της μεγάλης του καριέρας, όταν το 1974, λίγους μήνες πριν από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, του δόθηκε η τιμή να γράψει το τραγούδι της πρώτης ελληνικής συμμετοχής στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision, το οποίο διεξήχθη στις 6 Απριλίου στην αίθουσα The Dome Theatre στην πόλη Μπράιτον της Αγγλίας. Το τραγούδι είχε τίτλο: "Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου". Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Πυθαγόρα, στενότατο και διαχρονικό συνεργάτη του συνθέτη.
Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα, ανέλαβε την ερμηνεία του τραγουδιού και είχε μια εντυπωσιακή σκηνική εμφάνιση, έστω κι αν το τραγούδι κατέλαβε μόλις την 11η θέση. Μαζί της ο κορυφαίος μπουζουξής Στέλιος Ζαφειρίου και χορωδία αποτελούμενη από τους Μήτσα Ρούτση, Δαμιανό Σερέφογλου, Θεώνη Βασιλάκη και Σταμάτη Γκιουζέλη. Και ήταν λογικό βέβαια να μη διακριθεί ένα τέτοιο τραγούδι με ύφος ελαφρολαϊκό και με το μπουζούκι επικεφαλής της ορχήστρας, παρά την προσπάθεια να έχει πιασάρικο ρυθμό και φολκλορικά χαρακτηριστικά που αποσκοπούσαν στην εύνοια του κοινού. Και νομίζω πως είναι εμφανής η πρόθεση του συνθέτη να φτιάξει ένα τραγούδι που να κουβαλάει τον απόηχο του διάσημου οσκαρικού τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι ("Τα παιδιά του Πειραιά") μέσα από το επαναλαμβανόμενο ρυθμικό μοτίβο στα κουπλέ του. Ωστόσο το φεστιβάλ τότε ευνοούσε άλλου είδους αισθητικές και σπανιότατα μπορούσε να διαρραγεί αυτή η γραμμή. Εκείνη το χρονιά άλλωστε συμμετείχε και το δημοφιλέστατο σουηδικό γκρουπ των Abba που απέσπασε εύκολα το πρώτο βραβείο με το θρυλικό "Waterloo".
Το τραγούδι πάντως του Κατσαρού γνώρισε μια αξιόλογη εμπορική απήχηση στη διεθνή αγορά χάρις στην έκδοσή του από την πολυεθνική Philips. Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου 45 στροφών μαζί με το όμορφο τραγούδι "Ξύπνα φεγγάρι μου", που προσωπικά το βρίσκω ωραιότερο από το φεστιβαλικό και πάντως υπέροχα ερμηνευμένο από τη Μαρινέλλα, αν και παραμένει μάλλον άγνωστο στο ευρύ κοινό.

(c) Vinyl 45'' | Philips | 1974 | Πηγή: d58/tzil