Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Γοργόνες και μάγκες (1968)

Νομίζω πως η τόσο ευδόκιμη συνεργασία του σκηνοθέτη των μεγάλων μιούζικαλ της Finos Film Γιάννη Δαλιανίδη με τον παραγωγικότατο συνθέτη Μίμη Πλέσσα έφτασε στην απόλυτη κορύφωσή της το 1968 με την κοσμαγάπητη μουσικοχορευτική ταινία "Γοργόνες και μάγκες", έστω κι αν εισπρακτικά κινήθηκε σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα κόβοντας 414.724 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή. 
Και το λέω αυτό για δυο λόγους: Πρώτα πρώτα για το καστ των ηθοποιών με την εντυπωσιακή παρέλαση τόσων πολλών λαμπερών αστέρων, όπως η Μαίρη Χρονοπούλου, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Λάκης Κομνηνός, ο Βαγγέλης Σειληνός, η Νόρα Βαλσάμη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Γιάννης Βογιατζής, η Μαρία Φωκά, ο Χρήστος Δοξαράς και πάμπολλοι άλλοι!
Ο δεύτερος λόγος είναι φυσικά η έξοχη μουσική του Μίμη Πλέσσα που νομίζω πως εδώ γράφει το πιο ολοκληρωμένο και δημοφιλές κινηματογραφικό του soundtrack. Μια πλημμυρίδα εμπνευσμένων μελωδιών και λαϊκών τραγουδιών που έχουν αφήσει εποχή ακούγονται σ' αυτή την ταινία. Κόντρα στη συνήθη πρακτική να διανθίζονται τα οργανικά κομμάτια με 3-4 τραγούδια, εδώ έχουμε οκτώ τραγούδια, από τα οποία το ένα, η περίφημη "Καμαρούλα", ακούγεται σε διπλή εκτέλεση με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη Μαίρη Χρονοπούλου που εναλλάσσονται σε ρόλο πρώτου και δεύτερου ερμηνευτή. Εδώ ακούγεται και η αξεπέραστη ερωτική σερενάτα "Θα πιω απόψε το φεγγάρι" που αποτελεί μία από τις ερμηνευτικές στιγμές αναφοράς στη μεγάλη καριέρα του Πουλόπουλου. Εδώ επίσης και το συγκλονιστικό ζεϊμπέκικο "Άνοιξε πέτρα" που εκτόξευσε μεμιάς στην κορυφή το όνομα της Μαρινέλλας την ώρα που ξεκινούσε τη σόλο καριέρα της. Μάλιστα το μεγάλο αυτό τραγούδι στην ταινία ακούγεται με μια παραπάνω στροφή, η οποία ωστόσο αφαιρέθηκε από την επίσημη δισκογραφική του έκδοση! Και φυσικά μαζί με όλα αυτά και το ασυναγώνιστο μπουζούκι του Στέλιου Ζαφειρίου στις δόξες του!
Εκτός από τις λαϊκές στιγμές υπάρχουν και κάποια άλλα τραγούδια λειτουργικού χαρακτήρα για την πλοκή της ταινίας, όπως το χαριτωμένο "Ο άντρας που θα παντρευτώ" με τη Μάρθα Καραγιάννη, η "Φλώρα" με τη Μαίρη Χρονοπούλου και ο "Νικητής" με αυτοσχέδια χορωδία, ενώ περιλαμβάνεται και η ωραιότατη ποπ αριέτα "Τόσα καλοκαίρια" με ερμηνευτή τον Δάκη.
Οι στίχοι των τραγουδιών υπογράφονται από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήδη από την προηγούμενη χρονιά με την ταινία "Μια κυρία στα μπουζούκια" είχε εγκαινιάσει την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα που κορυφώθηκε ένα χρόνο αργότερα με τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών "Ο δρόμος".

(c) CD | Lyra | 1968/1995 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Υπερ ευχαριστούμε για την υπενθύμιση αυτών των ηχογραφήσεων! Μια παρατήρηση και ζητώ συγνώμη που κολλάω σε μια τέτοια λεπτομέρεια. Στην πρώτη έκδοση τηςκυκλοφορίας του δίσκου. Το τραγούδι" άνοιξε πέτρα" ήταν με την Πετρή Σαλπέα. Μήπως υπάρχει αυτή η ηχογράφηση?
Ευχαριστώ ξανα

vafman είπε...

Καλημέρα.
https://youtu.be/ln_-PI4lTPw