Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Σπύρος Σαμοΐλης: Υποθήκη Νίκου Μπελογιάννη (1976)

Ας παραμείνουμε λίγο παραπάνω στη νεότερη κερκυραϊκή μουσική παράδοση επιστρέφοντας σ' έναν συνθέτη που ήδη γνωρίσαμε στο Δισκοβόλο πιο παλιά με την παρουσίαση της περιορισμένης δισκογραφικής του παρακαταθήκης. 
Αναφέρομαι στον Σπύρο Σαμοΐλη (γενν. 1947), έναν πολύ ενδιαφέροντα δημιουργό που ξεκίνησε λίγο πριν από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε κοντά στον Χρήστο Λεοντή σμιλεύοντας έτσι ένα πρότυπο συνθέτη που τον οδήγησε στο πολιτικό τραγούδι, το οποίο εκφράστηκε δισκογραφικά στις τρεις πρώτες και σημαντικότερες ηχογραφήσεις του στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ("Βάστα καρδιά", "Κραυγή στα πέρατα", "Οι γειτονιές του κόσμου").
Το 1974 λοιπόν μας παρουσίασε τον κύκλο τραγουδιών "Βάστα καρδιά". Το τραγούδι του τίτλου, ερμηνευμένο επικά από τον Πέτρο Πανδή, αποτελεί μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Κώστα Βάρναλη, το οποίο δυο χρόνια αργότερα (1976) αποσπάστηκε από το δίσκο και επανακυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών από τη Zodiac (κωδικός ZS8374). 
Την άλλη πλευρά του μικρού αυτού δίσκου κάλυπτε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του συνθέτη με τίτλο: "Υποθήκη Νίκου Μπελογιάννη". Οι στίχοι αυτού του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Νίκο Πανδή, εξάδελφο του Πέτρου Πανδή, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους στα περισσότερα τραγούδια του μεγάλου δίσκου "Βάστα καρδιά". Ο ιστορικός αγωνιστής της αριστεράς Νίκος Μπελογιάννης εμφανίζεται ως ταπεινός συμβουλάτορας και καθοδηγητής των επόμενων γενεών για το δρόμο προς την εκπλήρωση του σοσιαλιστικού οράματος. Ερμηνευτής του τραγουδιού ο Νίκος Λαδοβρέχης συνοδευόμενος από χορωδία. Τη λαϊκή ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης.

(c) Vinyl 45'' | Zodiac | 1976 | Πηγή: d58/manos



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση.Αξίζει τον κόπο να τον ψάξετε.Είναι σπουδαίος.

Ανώνυμος είπε...

Με συγκινησατε. Ειχα το δισκακι αλλα καποια στιγμη εσπασε.....