Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967)

Άλλο ένα πρωτότυπο soundtrack του Μίμη Πλέσσα που κυκλοφόρησε παράλληλα με την ταινία το 1967 από τη Lyra είναι η μουσική και τα τραγούδια για το κλασικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Οι θαλασσιές οι χάντρες", έγχρωμη υπερπαραγωγή της Finos Film, με ένα φαντασμαγορικό καστ δημοφιλών ηθοποιών, όπως η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Αλέκα Μαβίλη και ο Νίκος Φέρμας. Η ταινία υπήρξε άλλος ένας εισπρακτικός θρίαμβος με συνολικά 531.287 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών της χρονιάς.
Προφανώς ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο μεγάλο σουξέ του Μίμη Πλέσσα "Οι χάντρες" που είχε τραγουδήσει ο Δημήτρης Χορν, μόνο που το τραγούδι αυτό δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη ταινία, αφού είχε γραφτεί πολύ νωρίτερα για την ταινία του Νίκου Τσιφόρου "Η Αθήνα της νύχτα" (1962). Επίσης, παρόλο που στο soundtrack ακούγεται σε οργανική εκδοχή το τραγούδι "Βρέχει πάλι απόψε" παιγμένο από τον μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χάρη Λεμονόπουλο, στην πραγματικότητα το τραγούδι με στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου και ερμηνεία του Γιάννη Πουλόπουλου είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το μάλλον άγνωστο "Ν' ανθίσει το χαμόγελο". Στην ταινία πάντως το τραγούδι ακούγεται από τη φωνή της Αλέκας Μαβίλη που ωστόσο δεν περιλήφθηκε στο δίσκο.
Ο Πλέσσας έγραψε τη μουσική της ταινίας με το γνωστό ανεξάντλητο και πηγαίο τρόπο του παίζοντας με διάφορα μουσικά είδη, ανάλογα με τις ανάγκες του σεναρίου. Ξεχωρίζουν φυσικά οι λαϊκές στιγμές, είτε στα οργανικά θέματα που ερμηνεύουν ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Στέλιος Ζαφειρίου, είτε στα υπέροχα τραγούδια, όπως τα κλασικά "Έκλαψα χτες" και "Απόψε κάποιος θα χαθεί" σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου που ερμηνεύει με αξεπέραστο τρόπο ο Γιάννης Πουλόπουλος μαζί με το μάλλον άγνωστο "Πίσω από το παράθυρο" σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα
Σουξεδάκι της ταινίας επίσης ήταν και το ποπ τραγουδάκι "Crazy Girl" σε στίχους του συνθέτη που στο δίσκο το ερμηνεύει η Νέλλη Μάνου, αλλά στην ταινία το λέει η Ζωή Λάσκαρη ντουμπλαρισμένη ωστόσο από την Αλέκα Κανελλίδου. Στην ταινία επίσης τραγουδούν η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Σάκης Παπανικολάου και η Αλέκα Μαβίλη, όπως προαναφέραμε. Από τα οργανικά θέματα θα σταθώ μόνο στο υπέροχο "Βόλτα των ερωτευμένων" που μερικά χρόνια αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό σήμα της ιστορικής τηλεοπτικής σειράς "Το Λούνα Παρκ" που σκηνοθετούσε επί σειρά ετών (1974-1981) ο Γιάννης Δαλιανίδης.
Το soundtrack κυκλοφόρησε στις 33 στροφές το 1967, ενώ το 1995 είχαμε την πρώτη ψηφιακή του επανέκδοση και το 1997 μια δεύτερη που διανεμήθηκε μέσω περιοδικού.

(c) CD | Lyra | 1967/1995 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

LEFTERISK είπε...

Ωραίο εξώφυλλο μπράβο

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε, σταμάτα τις ανούσιες σπόντες κι αν θέλεις να σου εξηγήσω καλύτερα πώς λειτουργεί η σελίδα, γράψε μου μέσω ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, όπως εξηγώ πεντακάθαρα και στο πλαίσιο με τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ πάνω πάνω.