Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, αρ.1 (1984)

Ολοκληρώνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στην πλούσια κινηματογραφική μουσική του Μίμη Πλέσσα με δύο αναδρομικές συλλογές που εκδόθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 από τη Lyra και ανθολογούν 26 συνολικά τραγούδια από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου που υπηρέτησε πιστά και εξαιρετικά γόνιμα ο πολυγραφότατος συνθέτης. Κοινός τίτλος των δύο συλλογών: "Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο".
Ο πρώτος δίσκος εκδόθηκε το 1984 και περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια από την περίοδο 1962-1970. Γνωστά και άγνωστα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα συνιστούν το σώμα του ενδιαφέροντος αυτού άλμπουμ. Ο Δημήτρης Χορν ερμηνεύει δύο αγαπημένα τραγούδια που είχαν ακουστεί πολύ εκείνα τα χρόνια. Πρόκειται για τις περίφημες "Χάντρες" από την ταινία "Η Αθήνα τη νύχτα" (1962) και το τρυφερό "Ποιος το ξέρει" από την άγνωστη ταινία "Ημέρες του Οκτώβρη", αμφότερα σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη που εκδόθηκαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών. Εδώ έχουμε και το υπέροχο τραγούδι "Τι κρίμα" στην πρώτη του εκτέλεση με τη σπαρακτική ερμηνεία της Τζένης Βάνου που ακούστηκε στην ταινία "Ο ανήφορος" (1964).
Η συλλογή επίσης περιλαμβάνει και τρία τραγούδια από κάποιες επικο-ιστορικές παραγωγές. Το πρώτο, γραμμένο σε ύφος δημώδες, έχει τίτλο "Αητέ και παλικάρι" και προέρχεται από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (1966) με ερμηνευτή τον Νίκο Κούρκουλο. Το δεύτερο είναι το συγκινητικό "Αν βουληθώ" με τον Μιχάλη Βιολάρη από την ταινία "Το νησί της Αφροδίτης" (1969), όπου συμμετείχε και η μεγάλη Κατίνα Παξινού. Το τρίτο είναι το συγκλονιστικό "Μοιρολόι" σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη από την ταινία "Ο Αστραπόγιαννος" (1970) με ερμηνεία της Καίτης Αμπάβη στην αρχική αλογόκριτη εκδοχή του. 
Έχουμε επίσης και δυο τραγούδια σε πρώτη δισκογραφική έκδοση, ένα με τη Ρένα Κουμιώτη ("Το κερί μας έσβησε") από την ταινία "Η θεία μου η χίπισσα" (1970), κι άλλο ένα με την Πόπη Αστεριάδη ("Μην αργήσεις") από την ταινία "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" (1969). Και βεβαίως δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα μεγάλα σουξέ του συνθέτη από τα δημοφιλή μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Την τιμητική της έχει κυρίως η ταινία "Μια κυρία στα μπουζούκια" (1967), απ' όπου προέρχονται τρία τραγούδια: "Του αγοριού απέναντι", "Είμαι γυναίκα" και "Απόψε κλαίει ο ουρανός". Τα δύο πρώτα τα ερμηνεύει η Μαίρη Χρονοπούλου και το τρίτο ο Γιάννης Πουλόπουλος που επίσης ερμηνεύει το πολυαγαπημένο "Θα πιω απόψε το φεγγάρι" από την ταινία "Γοργόνες και μάγκες" (1968).

(c) LP | Lyra | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: