Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μίμη Πλέσσα, Το Μοιρολόι (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη)

Το 1970 ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας (γενν. 1924) έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας "Αστραπόγιαννος" σε σκηνοθεσία Νίκου Τζήμα με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. 
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης συνεργασίας ήταν η συμμετοχή του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη (1922-1988), ο οποίος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών, από τα οποία ξεχωρίζει το σπαρακτικό τελετουργικό ζεϊμπέκικο "Μοιρολόι" που ερμήνευσε η Καίτη Αμπάβη. Το τραγούδι αυτό γνώρισε μιαν απροδόκητη πορεία τα κατοπινά χρόνια μέσα στην ελληνική δισκογραφία.  Έχω μαζέψει λοιπόν σ' ένα αρχειάκι τις 9 διαφορετικές εκτελέσεις του τραγουδιού που μπόρεσα να εντοπίσω. 
Μαζί με τη δισκογραφημένη εκτέλεση του 1971 (κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών με "πειραγμένους" κάποιους στίχους λόγω της λογοκρισίας) έχουμε εδώ άλλες δύο ηχογραφήσεις με την Καίτη Αμπάβη. Η πρώτη απ' αυτές είναι η σημαντικότερη, γιατί έχει τους στίχους στην αρχική και αλογόκριτη μορφή τους, ενώ η άλλη είναι παρμένη από την ίδια την ταινία. Από τις υπόλοιπες εκτελέσεις η πιο γνωστή είναι με τη Χαρούλα Λαμπράκη που έγινε την ίδια περίπου εποχή, αλλά με τελείως διαφορετική ενορχήστρωση. Συγκλονιστική είναι η εκτέλεση του 1972 από την Ξανθίππη Καραθανάση. Ακολουθούν άλλες τρεις νεότερες με τον Ηλία Κλωναρίδη (1996), την Πένυ Ξενάκη (2002) και μια ορχηστρική με τον Βασίλη Σαλέα (2004). Τέλος υπάρχει και μια πρόσφατη ζωντανή εκτέλεση με την Ξανθίππη Καραθανάση, όπως ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: