Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Μίμης Πλέσσας: Η Παριζιάνα (1969/1991)

Το 1969 προβλήθηκε η μουσική κωμωδία "Η Παριζιάνα" (αρχικός τίτλος: Η Παριζιάνα απ' τα Τρίκαλα), έγχρωμη παραγωγή της Finos Film σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου και δίπλα της τους Χρόνη Εξαρχάκο, Κώστα Καρρά, Βαγγέλη Σειληνό, Έρρικα Μπρόγιερ και Δημήτρη Καλλιβωκά. Η ταινία γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία κόβοντας 554.428 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή, ενώ είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των τηλεοπτικών της προβολών που συνεχίζονται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.
Ο Μίμης Πλέσσας ήταν και πάλι ο συνθέτης που έντυσε την εύπεπτη αυτή ταινιούλα με την πλούσια μουσική της συνοδεία. Εκτός από τα οργανικά κομμάτια που εξυπηρετούν την πλοκή του σεναρίου, έχουμε και πάλι μια σειρά όμορφων λαϊκών τραγουδιών που ακούγονται στην ταινία, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ και γνώρισαν τη δική τους αυτόνομη πορεία στη δισκογραφία. Τα δύο από αυτά έχουν στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου και ερμηνεύονται με μπρίο από τη Μαρινέλλα ("Ζωγραφισμένα στο χαρτί", "Δος μου τ' αθάνατο νερό"), ενώ τα άλλα δύο έχουν στίχους της Λουκίας Πλέσσα, αδελφής του συνθέτη, και ερμηνεύονται από τον Γιάννη Πουλόπουλο ("Όταν μιλάς για χωρισμό", "Τρεχαντήρι θ' αρματώσω")
Στην ταινία ακούγονται επίσης και κάποια τραγούδια επιθεωρησιακού χαρακτήρα που ερμηνεύει η πρωταγωνίστρια σε στίχους του Δαλιανίδη, ενώ συμμετέχει και ο Δημήτρης Ταμπόσης σε ένα αγγλόφωνο τραγουδάκι.

Το συγκεκριμένο soundtrack δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο την εποχή της ταινίας, αλλά πολύ αργότερα, το 1991, όπως και πολλά άλλα ανάλογα soundtrack, με την επιμέλεια του ηθοποιού και παραγωγού Μάκη Δελαπόρτα. Η αποκατάσταση πάντως του υλικού είναι υποδειγματική, παρόλο που δεκάδες άλλα επίσης αξιόλογα soundtrack εκείνης της παραγωγικής εποχής παραμένουν στην αφάνεια και δεν έτυχαν ανάλογης φροντίδας.

(c) LP | Lyra | 1991 | Πηγή: tzil./d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: