Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Κατσαρός: Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) ανέκδοτο soundtrack

Η παραγωγικότατη ενασχόληση του Γιώργου Κατσαρού με την κινηματογραφική μουσική συνδέθηκε κυρίως με τον σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, αλλά και άλλους σημαντικούς ανθρώπους της έβδομης τέχνης στο χώρο του εμπορικού κινηματογράφου. 
Σήμερα λοιπόν θέλω να σταθώ σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία του συνθέτη με τον πολυμήχανο κινηματογραφάνθρωπο Αλέκο Σακελλάριο, ο οποίος μας χάρισε δεκάδες έξοχες κωμωδίες κατά τις δεκαετίες του '50 και '60 με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής (Βασίλης Λογοθετίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης, Ορέστης Μακρής, Γεωργία Βασιλειάδου, Δημήτρης Χορν, Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας κλπ.).
Το 1971 γυρίστηκε η έγχρωμη κωμωδία "Ζητείται επειγόντως γαμπρός" του Αλέκου Σακελλάριου για λογαριασμό της Finos Film. Είναι η εποχή που πλέον ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έμοιαζε να έχει φτάσει σε κορεσμό και οι δημιουργοί του να αναμασούν τα κεκτημένα κωμικά τους ευρήματα. Μια τέτοια ταινία είναι κι αυτή, όπου πλέον το πηγαίο χιούμορ του παρελθόντος έδωσε τη θέση του σε στυλιζαρισμένα λεκτικά σχήματα ή κινήσεις που υπερτονίζονται από τους πρωταγωνιστές και επαναλαμβάνονται μεγαλόστομα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία διέθετε έμφυτο κωμικό ταλέντο και πάνω σ' αυτό προσπαθεί να χτίσει το σενάριό του ο Σακελλάριος. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, αλλά δυστυχώς καθόλου πηγαίο και πρωτότυπο.
Πάντως η ταινία διαθέτει ένα προσόν: Την καλογραμμένη μουσική από το έμπειρο χέρι του Γιώργου Κατσαρού. Και μάλιστα με μπόλικα τραγούδια, τέσσερα πρωτότυπα του συνθέτη, καθώς και μερικά παλιότερα που ακούγονται για τις ανάγκες του σεναρίου, όπως το θρυλικό "Άσ' τα τα μαλλάκια σου". Όλα τα τραγούδια έχουν στίχους φυσικά του Αλέκου Σακελλάριου. Το πρώτο ("Μου αρέσει ένα αγόρι") είναι γραμμένο σε ποπ ρυθμό και το ερμηνεύει η Μαρίνα. Δύο τραγούδια είναι γραμμένα σε ρετρό ύφος. Το ένα ("Μας δένει μια ντροπή") το τραγουδά ο Κώστας Προκοπίου και το δεύτερο ("'Ηρθες") η Ρένα Βλαχοπούλου συνοδευόμενη από τον συμπρωταγωνιστή της Ανδρέα Μπάρκουλη. Το τέταρτο με τίτλο "Άνθρωπε φιλοσόφησε" κινείται σε ύφος ελαφρολαϊκό και το ερμηνεύει ο ανερχόμενος τότε αστέρας του ελληνικού πενταγράμμου Γιάννης Πάριος.

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: