Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Γεράσιμος Λαβράνος: Ένα βράδυ στην Αθήνα (1966)

Ο Γεράσιμος Λαβράνος (1935-2015), αδελφός του Νίκου Λαβράνου, υπήρξε μια σημαντική μορφή της ελληνικής ελαφράς και τζαζ μουσικής με πολύπλευρη μουσική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '60. 
Κερκυραίος στην καταγωγή, μεγάλωσε μέσα στις φιλαρμονικές του νησιού του, πριν τον κερδίσει η τζαζ, όπου δραστηριοποιήθηκε έντονα επί δύο δεκαετίες ξεκινώντας από το 1958 με ηχογραφήσεις "ελαφρών" τραγουδιών που ερμήνευσαν σημαντικά ονόματα της εποχής, όπως ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Τζίμης Μακούλης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Τζένη Βάνου, ο Γιώργος Μούτσιος, το Τρίο Μπελκάντο και άλλοι. Το περίφημο "Χάλλυ Γκάλλυ" με τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη είναι ίσως το γνωστότερο κομμάτι με τη δική του υπογραφή. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δεκαετία του '60 είχε και σημαντική δραστηριότητα στο πεδίο της κινηματογραφικής μουσικής συνεργαζόμενος με γνωστούς σκηνοθέτες, όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης ("Ζητείται ψεύτης", "Ο σκληρός άντρας", "Ο ατσίδας", "Ο Δήμος απ' τα Τρίκαλα", "Νύχτα γάμου") ή ο Αλέκος Σακελλάριος ("Ο φίλος μου ο Λευτεράκης", "Η σωφερίνα").
Το 1966 από την αμερικάνικη εταιρία Audio Spectrum κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Ένα βράδυ στην Αθήνα" (Athens by Night) με υπότιτλο: Ελληνικές επιτυχίες του 1960. Πρόκειται για μια έκδοση τουριστικού προσανατολισμού, αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη και με πολύ ενδιαφέρον μουσικό περιεχόμενο. Ο Γεράσιμος Λαβράνος με το συγκρότημά του ερμηνεύουν τραγούδια δικά του, αλλά και άλλων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Γιώργος Κατσαρός. Η ενορχήστρωση κινείται σε λάτιν και ελαφρούς χρωματισμούς, ενώ οι τίτλοι πολλών γνωστών τραγουδιών εμφανίζονται παραλλαγμένοι. Τραγουδούν σόλο ή σε φωνητικούς συνδυασμούς το ντουέτο Μουζάς-Λιγνός, η Αλέκα Κανελλίδου και η Λίτσα Σακελλαρίου. Η ηχογράφηση είναι υψηλής πιστότητας χάρις στην τετρακάναλη τεχνολογία που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται.

(c) LP | AlShire/Audio Spectrum | 1966 | Πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

O Γεράσιμος Λαβράνος, άφησε πολύ σημαντικό έργο στην τραγουδοποιοία, από τα χρόνια του 50 μέχρι το 70. Πολλά ωραία τραγούδια με μεγάλες ξεχωριστές φωνές. Απλώς δεν πέρασε από το ελαφρό στο λεγόμενο έντεχνο που επικράτησε όπως άλλοι ομότεχνοί του, νομίζω δε ότι είχε και ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, που φρενάρησε απότομα την καριέρα του απάνω που ξεκινούσε μια μικρή στροφή στο ελαφρολαϊκό του 70. Στα χρόνια του 60 τραγούδια του έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Αναζητήσετε τα θα τα βρείτε και στο youtube. O αδελφός του Νίκος υπήρξε για χρόνια ενορχηστρωτής δισκογραφίας ο δε νεαρότερος αδελφός του Γιώργος είναι από τους πιο διακεκριμένους ντράμερ της ελληνικής δισκογραφίας!