Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Κατσαρός: Κραυγή (1964) ανέκδοτο soundtrack

Μιας και καταπιαστήκαμε τις τελευταίες ημέρες με τους κερκυραίους συνθέτες Γεράσιμο Λαβράνο και Σπύρο Σαμοΐλη, σκέφτηκα ότι θα άξιζε μια επιστροφή και στον παλιότερο και διασημότερο κερκυραίο δημιουργό στο χώρο της τραγουδοποιίας, τον παραγωγικότατο συνθέτη Γιώργο Κατσαρό (γενν. 1934), τη βασική δισκογραφία του οποίου κατά την ακμαία δεκαετία του '70 έχουμε ήδη παρουσιάσει. 
Ο Γιώργος Κατσαρός ασφαλώς αποτελεί εμβληματική μορφή στο χώρο της λαϊκής μας μουσικής, ένας χαλκέντερος δημιουργός με αδιάλειπτη παρουσία στο μουσικό προσκήνιο ήδη από τη δεκαετία του '50 και με ένα τεράστιο σε όγκο έργο που καλύπτει διάφορα πεδία, από το απλό τραγούδι μέχρι την ορχηστρική μουσική, αλλά και τη μουσική για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. 
Ειδικά στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής ο Γιώργος Κατσαρός αποτελεί έναν από τους πλέον παραγωγικούς συνθέτες με την υπογραφή του σε περισσότερες από 100 ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου! Έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Δισκοβόλο ένα δείγμα της κινηματογραφικής δουλειάς του, την "Έξοδο κινδύνου" (1980), από τα λίγα δικά του soundtrack που πέρασαν στη δισκογραφία. Θέλω λοιπόν να πάρουμε μια μικρή γεύση και από ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό του συνθέτη αρχίζοντας με ένα soundtrack φτιαγμένο από την ψηφιακή έκδοση της ταινίας. 
Πρόκειται για το ασπρόμαυρο αστυνομικό θρίλερ "Κραυγή", παραγωγής 1964, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου και σενάριο Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιώργο Μούτσιο, Ίλυα Λιβυκού και Παύλο Λιάρο. Μαζί με τα οργανικά θέματα περιλαμβάνονται και μερικά τραγούδια σε στίχους του Νίκου Φώσκολου, τα οποία ερμηνεύουν οι πρωταγωνιστές της ταινίας, με εξαίρεση το θαυμάσιο λαϊκό τραγούδι "Η μπαλάντα της νύχτας" που ερμηνεύει η Μάρω Κοντού.

(c) Ανέκδοτο OST | 1964 | Πηγή: d58/Πάνος

2 σχόλια:

Ελληνικό Σινεμά είπε...

καλησπέρα σας με τόση χαρά είδα ότι ανεβάσατε το σάουντρακ του Κατσαρού πως μπορω να το ακουσω?

i love john williams είπε...

καλησπερα!! και εγω θα ηθελα να μαθω πως μοπορω να το ακουσω?