Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Τα soundtrack του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου: Nicostratos le pélican (2011)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση της σκηνικής δισκογραφίας του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου με μια σπουδαία διεθνή συνεργασία του που ήρθε το 2011, όταν ανέλαβε τη μουσική επένδυση της γαλλικής ταινίας Nicostratos le pélican που στα ελληνικά αποδόθηκε με τον τίτλο "Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι". Πρόκειται για μια γαλλική παραγωγή που σκηνοθέτησε ο Olivier Horlait και γυρίστηκε στη Μήλο με τη συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων ηθοποιών, μεταξύ αυτών μάλιστα και του διάσημου σκηνοθέτη Emir Kusturica στο ρόλο του πατέρα, ενώ το ρόλο του μικρού Νικόλα υποδύθηκε ο Francois-Xavier Demaison.
Φτωχοί ψαράδες σε ένα μικρό παραδοσιακό χωριό της Μήλου βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα από ένα νεαρό αγόρι που μεγαλώνει έναν πελεκάνο, πράγμα που θα σταθεί η αφορμή να αλλάξουν οι δεσμοί που ως τότε είχαν διαμορφωθεί στην μικρή κυκλαδίτικη κοινωνία.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει σχετικά με τη μουσική επένδυση της ταινίας: "Η απόφαση να αναθέσουμε τη μουσική της ταινίας στον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο ήταν σχεδόν ομόφωνη. Εκείνο που ζητούσαμε ήταν να κυριαρχεί ο ελληνικός ήχος στις μελωδίες του, χωρίς ωστόσο να περιπέσουμε σε κλισέ τύπου «Ζορμπάς». Τελικά, μας εξέπληξε ευχάριστα, παρουσιάζοντας ένα θαυμάσιο score, το οποίο παραπέμπει σε νησιώτικα, συνδυασμένα, ωστόσο, με επιρροές από Paolo Conte, Pink Floyd, αλλά και Petrvnof Sivka… ".
Παρόλο που παραμένει μάλλον άγνωστη για το ελληνικό κοινό η συγκεκριμένη δουλειά του συνθέτη, πρόκειται πράγματι για μια υπέροχη μουσική επένδυση, πλημμυρισμένη με μελωδίες και νησιώτικα χρώματα μαζί με ατμοσφαιρικές λυρικές στιγμές που εξάπτουν τη φαντασία και διεγείρουν τις ευαίσθητες χορδές του ακροατή. Στην εκτέλεση της μουσικής συμμετέχει και η Ορχήστρα Εγχόρδων Κίνησις. Το soundtrack εκδόθηκε από τη Milan Records (Γαλλία) και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

(c) CD | Milan Records, France | 2011 | Πηγή: Βασιλική/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: