Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Γιάννης Βογιατζής: Τα ερωτικά του '60 (1995)

Χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Βογιατζής άφησε βαθύ το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι με τα δεκάδες όμορφα τραγούδια που ηχογράφησε για τις 45 στροφές κατά τη δεκαετία του '60, ιδιαίτερα στο πρώτο της μισό, την εποχή που βρέθηκε δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίμης Πλέσσας, ο Κώστας Κλάββας, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Γεράσιμος Λαβράνος και άλλοι. Δε θα ήταν υπερβολή μάλιστα να του αποδώσουμε το χαρακτηρισμό του κατεξοχήν ερωτικού τραγουδιστή εκείνης της εποχής, αφού στα τραγούδια του είναι κυρίαρχο το μελωδικό στοιχείο και η ερωτική θεματολογία ιδανικά συνδυασμένα με τη θαυμάσια τενορέ φωνή του.
Άλλη μια πολύ αντιπροσωπευτική συλλογή που αποτυπώνει με ακρίβεια το μουσικό πρόσωπο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη κυκλοφόρησε το 1995 από την PolyGram κι έχει τον πιο κατάλληλο ίσως τίτλο: Τα Ερωτικά του '60. Πρόκειται για μια χορταστική ανθολογία είκοσι τραγουδιών του Γιάννη Βογιατζή που πρωτοκυκλοφόρησαν στις 45 στροφές κατά το διάστημα 1960-1966. Εδώ θα βρούμε μερικές από τις πολύ πρώιμες ηχογραφήσεις του που εκδόθηκαν το 1960, την πρώτη δηλαδή χρονιά της δισκογραφικής του εμφάνισης, και συγκεκριμένα τα τραγούδια: "Για σένα την αγάπη μου" και "Να 'σαι καλή" του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, το τραγούδι "Έλα να φύγουμε" των Λέανδρου Κόκορη και Κώστα Πρετεντέρη, καθώς και το "Όλοι ζηλεύουνε τον έρωτά μας" των Σπύρου Πιπεράκη και Κώστα Μάνεση.
Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ανθολογίας είναι ότι έχουν σταχυολογηθεί κυρίως τραγούδια από τα λιγότερο γνωστά του Βογιατζή, αν και δε λείπουν και κάποια από τα μεγάλα σουξέ του Μίμη Πλέσσα ("Η πρώτη μας νύχτα", "Ένας ουρανός μ΄ αστέρια") ή του Γιώργου Μουζάκη ("Άσε τα χέρια σου στα δυο μου χέρια"). Περιλαμβάνονται επίσης και τραγούδια του Λυκούργου Μαρκέα, του Κώστα Κλάββα, του Αλέκου Σπάθη, του Αργύρη Κουνάδη και του Γεράσιμου Λαβράνου, καθώς και δυο ιταλόφωνα τραγούδια ("Perche", "Non credo") του Γιώργου Θεοδοσιάδη σε στίχους της Ρέτης Ζαλοκώστα.


(c) CD | Polygram | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: