Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Δώρα Μόραλη: Το μουσικό μου άλμπουμ (1969)

Η Δώρα Μόραλη ξεπήδησε μέσα από τις πλακιώτικες μπουάτ και το νεοκυματικό ρεύμα στα τέλη της δεκαετίας του '60. Πρωτοεμφανίστηκε το 1968 με δυο τραγούδια ("Τα δάκρυά σου τα στερνά", "Το στρατί") του Κωστή Κιλιμάντζου που κυκλοφόρησαν σε δισκάκι 45 στροφών από την Olympic, ενώ την επόμενη χρονιά παρουσίασε τον πρώτο και ουσιαστικά μοναδικό προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Το μουσικό μου άλμπουμ", αν και συνέχισε να ηχογραφεί τραγούδια για τις 45 στροφές, αλλά ουσιαστικά χάθηκε από το προσκήνιο. Επανεμφανίστηκε για λίγο μετά από 25 χρόνια ηχογραφώντας ένα αδιάφορο ελαφρολαϊκό άλμπουμ με τίτλο "Σ' έχω ανάγκη" (1994), ενώ δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ένα συγκεντρωτικό λεύκωμα με τίτλο "Μπαλάντες" που ενσωματώνει εξολοκλήρου τον πρώτο της δίσκο και έξι επιπλέον τραγούδια από τα σκόρπια 45άρια της.
Ο δίσκος λοιπόν "Το μουσικό μου άλμπουμ" περιλαμβάνει δώδεκα συνολικά τραγούδια νεοκυματικού χρώματος, όλα σε δεύτερη εκτέλεση κατάλληλα εναρμονισμένα για φωνή και κιθάρα. Τη συνοδεύει ο σπουδαίος κιθαριστής και λόγιος συνθέτης Βασίλης Τενίδης. Ο Γιάννης Σπανός που καταθέτει κι ένα θερμό σημείωμα για την ερμηνεύτρια στο οπισθόφυλλο του δίσκου, κατέχει τη μερίδα του λέοντος με τέσσερα υπέροχα τραγούδια που είχαν ερμηνεύσει νωρίτερα σπουδαίες φωνές, όπως η Καίτη Χωματά ή ο Γιάννης Πουλόπουλος. Έχουμε επίσης δυο τραγούδια του Λίνου Κόκοτου κι από ένα των Μίμη Πλέσσα, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιώργου Κοντογιώργου, Νίκου Χουλιαρά και Ηλέκτρας Παπακώστα. Περιλαμβάνεται επίσης κι ένα πολύ όμορφο και μελωδικό τραγούδι ("Λόγια αγάπης") του πρόωρα χαμένου συνθέτη και μαέστρου Δημήτρη Μαχαιρίτσα (1933-1969) που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Ανεξαρτήτως πάντως του ότι πρόκειται για δεύτερες εκτελέσεις η αλήθεια είναι ότι οι αισθαντικές ερμηνείες της Μόραλη σε συνδυασμό με την απέριττη οργανική συνοδεία του Βασίλη Τενίδη δίνουν νέο ενδιαφέρον στα όμορφα αυτά τραγούδια που δεν έπαψαν άλλωστε μέχρι σήμερα να ακούγονται από τις πρώτες, αλλά και από τις πάμπολλες νεότερες εκτελέσεις τους. 


(c) LP | Olympic | 1969 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: