Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Τα soundtrack του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου: Φτηνά τσιγάρα (2000)

Το 2000 ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συνεργάστηκε με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη γράφοντας τη μουσική της ρομαντικής κωμωδίας "Φτηνά τσιγάρα" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χαραλαμπίδη, ο οποίος πρωταγωνίστησε μαζί με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Άλκης Παναγιωτίδης, ο Τάκης Σπυριδάκης και ο Κώστας Τσάκωνας.
Το μικρής διάρκειας soundtrack της ταινίας που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από τη Wea περιλαμβάνει τρία οργανικά θέματα που χρωματίζουν ειδικές σκηνές της ταινίας (για διανυκτερεύον κατάστημα κατοικιδίων ζώων, για άδειους δρόμους, για το τρόλλεϋ) και μαζί δύο ωραιότατα τραγούδια, το αγγλόφωνο "Summertime in Prague" σε στίχους του συνθέτη και το "Λευκό μου γιασεμί" σε στίχους του Μιχάλη Γκανά, αμφότερα ερμηνευμένα από την υπέροχη Έλλη Πασπαλά. Το δεύτερο τραγούδι βέβαια, ίσως το ωραιότερο που έγραψε ποτέ ο συνθέτης, δεν γράφτηκε για την ταινία, αφού ήδη είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ "Για τη συνήθεια του έρωτα" που είχε κυκλοφορήσει το 1997.
Οφείλω πάντως να επισημάνω ότι το υλικό του συγκεκριμένου soundtrack είχε πολλές μεταγενέστερες αναθεωρημένες επανεκδόσεις. Το 2008 εκδόθηκε από την Cantini ως κύκλος τραγουδιών με πρόσθετο υλικό διασκευασμένο για συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο "Summertime in Prague". Το 2020 πάλι από την Cantini επανακυκλοφόρησε το soundtrack χωρίς το τραγούδι "Λευκό μου γιασεμί", αλλά με πρόσθετα τρία οργανικά θέματα. Το 2022 μάλιστα η αναθεωρημένη έκδοση του 2020 επανεκδόθηκε και σε μορφή βινυλίου από τη Veego Records.

(c) CD Single | Wea | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: