Όπως είπαμε ήδη, ο Γιώργος Χατζηπιερής δεν είναι συνθέτης μόνο παιδικών τραγουδιών, έστω κι αν έτσι κυρίως τον γνωρίσαμε μέσα από την εξαιρετική σειρά του "Τεμπέλη Δράκου" του. Γιαυτό και θέλω σήμερα να κλείσω αυτό το μικρό αφιέρωμά μου γυρίζοντας κάμποσα χρόνια πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ο συνθέτης μας παρουσιάζει το πρωτόλειο δισκογραφικό του πόνημα με τον ταξιδιάρικο τίτλο "Η μικρή γαλέρα" που ηχογραφήθηκε στο ιστορικό εργαστήριο ηχοληψίας "Αγροτικόν" με την επιμέλεια και την ενορχήστρωση του Νίκου Παπάζογλου τον Φεβρουάριο του 1993 κι εκδόθηκε από την κυπριακή δισκογραφική ετικέτα Ήχος Ασπάλαθος.
Η πρώτη αυτή επαφή του Γιώργου Χατζηπιερή με τη δισκογραφία οδηγεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα που εμπεριέχει ήδη όλα τα θετικά γνωρίσματα του ύφους που τα μεταγενέστερα χρόνια θα παγιώσει στις πιο ολοκληρωμένες δημιουργίες του. Η μελωδική του φλέβα είναι εμφανής, ενώ τα τραγούδια του "παίζουν" χωρίς προκαταλήψεις με ποικίλα μουσικά είδη, άλλοτε στο ύφος του ροκ ή ποπ, άλλοτε στο πεδίο του καθαρόαιμου λαϊκού κι άλλοτε της μπαλάντας και της ευαίσθητης μελωδίας. Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και οι στίχοι των τραγουδιών, δροσεροί και ευρηματικοί. Ο ίδιος ερμηνεύει τα τραγούδια του με εμφανή σε κάποιες περιπτώσεις την επίδραση της κυπριακής του καταγωγής στην εκφορά του λόγου, αλλά πάντως με σωστή απόδοση των φράσεων και τον τονισμό των λέξεων. Από τα τραγούδια θα ξεχώριζα λίγο παραπάνω τα "Πήγες παντού" και "Αλαμάνος".
Διευκρινίζω ότι οι στίχοι του τραγουδιού "Εν τω μνησθήναι" ανήκουν στον ποιητή Διονύση Καψάλη (είναι ο γνωστός "Ιλισσός" που αργότερα μελοποίησε και ο Νίκος Ξυδάκης) και του "Παρτίδα σκάκι" στον Μάριο Σοφοκλέους, ενώ το τραγούδι "Ψαρόσουπα" το έγραψε ο Φλώρης Παναγίδης. Στα φωνητικά συμμετέχει η Δώρα Θεοδώρου.
(c) CD | Ήχος Ασπάλαθος | 1993 | Πηγή: ΟΟ/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου