Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Γιώργος Ανδρέου: Δέκα τελευταία χρόνια (1994)

Ο Γιώργος Ανδρέου αποτελεί μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα που διαθέτει μάλιστα και το χάρισμα του λόγου μαζί με τη γνώση και το σεβασμό απέναντι στους παλιότερους δημιουργούς. Έχει υπογράψει μέχρι τώρα αρκετούς δίσκους με κορυφαίο τη "Μικρή Πατρίδα" (1996), ίσως τον σημαντικότερο ελληνικό δίσκο εκείνης της ακμαίας δεκαετίας. Η πρώτη του εμφάνιση σημειώθηκε το 1984 με το συγκρότημα Αλερετούρ και το δίσκο "Σαν ελληνική ταινία". Η δεκαετία του '90 υπήρξε η πιο παραγωγική του κι αυτή που τον επέβαλε ως σημαντική δύναμη του ελληνικού πενταγράμμου. Η πρώτη καθαρά προσωπική δουλειά του εκδόθηκε το 1989 με τίτλο "Κορίτσι και γυναίκα" και ερμηνεία από την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη, με τον οποίο είχε αναπτύξει μια πολύ γόνιμη συνεργασία εκείνα τα χρόνια, ενώ δυο χρόνια αργότερα ακολούθησε ο δίσκος "Η πόλη που ονειρεύτηκα" (1991) με την Ελένη Βιτάλη. 
Το 1994 λοιπόν, με τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από το ξεκίνημά του, ο Γιώργος Ανδρέου παρουσίασε ένα δίσκο που μας υπενθύμιζε την ως τότε διαδρομή του στο τραγούδι. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του: "Δέκα τελευταία χρόνια". Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αν και εμφανώς ανομοιογενή, δουλειά με ετερόκλητο υλικό γραμμένο στο διάστημα 1982-1992 που ωστόσο με μεγάλη μαστοριά καταφέρνει να ενοποιήσει η επιδέξια ενορχήστρωση με τη δική του φυσικά επιμέλεια. Περιέχονται τρυφερές μπαλάντες, όπως το εξαίρετο εναρκτήριο τραγούδι "Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο", σπονδή στη μνήμη του κορυφαίου μας στιχουργού, με την ελεγειακή ερμηνεία της Τάνιας Τσανακλίδου, αλλά και η "Οδός Αριανίτου" με την ευαίσθητη ερμηνεία του Νίκου Ξυδάκη. Επίσης τραγούδια άλλοτε δυναμικά κι άλλοτε νοσταλγικά με αυτοβιογραφικές αναφορές, όλα σε ένα συναρπαστικό σύνολο. 
Το θαυμάσιο αυτό υλικό ζωντανεύει μια στρατειά από εκλεκτούς ερμηνευτές, είτε τραγουδιστές, όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Κώστας Παυλίδης και ο Βασίλης Βασιλόπουλος, είτε συνθέτες της δικής του γενιάς, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, ο Στάμος Σέμσης και ο Κώστας Χαριτάτος. Σε δυο τραγούδια οι στίχοι ανήκουν στον ποιητή Γιώργο Χρονά, με τον οποίο ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί και σε άλλες δουλειές του. Μάλιστα ο ποιητής συμμετέχει διαβάζοντας στίχους του. Στα φωνητικά συμμετέχουν επίσης η Αναστασία Μουτσάτσου, η Κατερίνα Γιαμαλή και ο Ανδρέας Λουρίδας.


(c) CD | MBI | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: