Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Στάμος Σέμσης: Στην Ελλάδα κάνει κρύο (1995)

Μετά την ατυχή λαϊκή προσπάθεια του Στάμου Σέμση με το δίσκο "Ναδίρ" (1991) ακολούθησε μια δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά ("Living a Lie", 1993) και ταυτόχρονα μια μάλλον άγνωστη σύμπραξη με τον Γιώργο Μαρίνο ("Ο παίκτης", 1993), κι αφού δοκίμασε τις ερμηνευτικές του δυνατότητες στο δίσκο του συνεργάτη του Γιώργου Ανδρέου "Δέκα τελευταία χρόνια" (1994), θα μας δώσει τον πρώτο λαϊκό του δίσκο με ευρεία απήχηση, μιας και ο βασικός του ερμηνευτής θα είναι ο Γιώργος Νταλάρας.
Ο λόγος βέβαια για τον ξεχωριστό κύκλο τραγουδιών "Στην Ελλάδα κάνει κρύο" που κυκλοφόρησε το 1995 από την RCA (BMG) με δέκα τραγούδια σε στίχους του έμπειρου Μιχάλη Μπουρμπούλη, ο οποίος θα συμπορευτεί με τον συνθέτη τα επόμενα χρόνια σε αρκετές ενδιαφέρουσες δουλειές τους. Ομολογουμένως οι στίχοι του Μπουρμπούλη είναι αξιόλογοι και πρωτότυποι με θεματολογία που περιδιαβαίνει αχαρτογράφητα ή ημισκότεινα τοπία μέσα από μια ευρεία ανθρωπογεωγραφική οπτική και γλώσσα υπαινικτική και συμβολική, όπως φαίνεται και από τον τίτλο όλης της δουλειάς.
Η ράθυμη μελωδία του τραγουδιού "Τα βεγγαλικά σου μάτια" αποτέλεσε το ισχυρό εμπορικό όπλο του δίσκου που πάντως περιλαμβάνει κι άλλες εκλεκτές στιγμές, όπως το ομότιτλο τραγούδι ή το συγκαλυμμένο ζεϊμπέκικο "Τα ζάρια τα βαριά" και το βαλς "Μαργαρίτα" που ερμηνεύει ο συνθέτης. Προσωπικά πάντως από το δίσκο ξεχωρίζω δυο πολύ ιδιαίτερες στιγμές: Πρώτα το οργανικό "Νυχτερινό" που λειτουργεί ως εισαγωγή του έργου με τη δεξιοτεχνική μελωδία της βιόλας, και το ζεϊμπέκικο "Το πούλμαν για την Τίρυνθα" με τη βιόλα και πάλι να σέρνει εξαίσια την υπέροχη μελωδία, ενώ η βαριά φωνή του συνθέτη αποδίδει συναρπαστικά την πικρή αίσθηση της μεταγωγής κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. 
Ένας σπουδαίος δίσκος που παρά την εμπορική του απήχηση εξακολουθεί να κρύβει ακόμη πολλές όμορφες στιγμές που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

(c) CD | RCA/BMG | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: