Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Γιώργος Ανδρέου: Μικρή πατρίδα (1996)

Το 1996 αποδείχθηκε η πιο γόνιμη χρονιά του Γιώργου Ανδρέου με δύο προσωπικές δουλειές, τη "Μικρή πατρίδα" και την "Αρζεντίνα", οι οποίες ωστόσο δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση μεταξύ τους ως προς την αισθητική του υλικού τους.
Χωρίς αμφιβολία, ο δίσκος "Μικρή πατρίδα" αποτελεί μια από τις ακρώρειες ολόκληρης της δεκαετίας του '90 και ασφαλώς την πιο ώριμη και ολοκληρωμένη δισκογραφική κατάθεση του πολυτάλαντου δημιουργού (συνθέτη, στιχουργού, πιανίστα, ενορχηστρωτή, παραγωγού) Γιώργου Ανδρέου. Mε κύριο όχημα το υπέροχο ομότιτλο τραγούδι (που γνώρισε πάμπολλες μεταγενέστερες επανεκτελέσεις), αλλά και με όλα τα υπόλοιπα τραγούδια να στέκονται σε υψηλό επίπεδο, ο δίσκος ακούστηκε πολύ και ανέδειξε έναν εξαιρετικό καινούργιο τραγουδιστή, τον Παντελή Θεοχαρίδη, μια από τις εκφραστικότερες φωνές της νεότερης γενιάς ερμηνευτών. Ντεμπούτο επίσης με το δίσκο αυτό έκανε και η θαυμάσια ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη αποδίδοντας δύο τραγούδια, από τα οποία το ένα, η τρυφερή ερωτική μελωδία "Τέτοια παράξενη ομορφιά", αποτελεί μια από τις ωραιότερες στιγμές του συνθέτη.
Δυνατό στοιχείο επίσης του δίσκου οι ποιητικότατοι και στοχαστικοί στίχοι του Παρασκευά Καρασούλου που έδωσαν μια νέα πνοή στη βαλτωμένη σύγχρονη στιχουργική, αν και δεν είχαν την επιθυμητή συνέχεια. Είναι μια ποίηση εσωστρεφής και εξομολογητική μέσα από μια αγωνιώδη αναζήτηση της ερωτικής και ανθρώπινης επαφής. Η ενορχήστρωση κινείται στην περιοχή της έντεχνης αισθητικής, χωρίς να απουσιάζουν πάντως και τα λαϊκότερα στοιχεία. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν επίσης οι καταξιωμένοι Γιώργος Νταλάρας και Ελένη Τσαλιγοπούλου, καθώς και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που κλείνει το δίσκο με την υποβλητικά εξομολογητική μπαλάντα "Η μόνη αλήθεια"
Αξίζει να σταθούμε λίγο στην εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, από τις πιο προσεγμένες της ελληνικής δισκογραφίας. Πρωτοποριακή χειροποίητη και οικολογική συσκευασία και συγχρόνως η πρώτη έκδοση της νεοσύστατης εκδοτικής εταιρείας Μικρή Άρκτος ιδιοκτησίας του στιχουργού, η οποία στα κατοπινά χρόνια θα μας δώσει εξαιρετικές παραγωγές δίσκων και βιβλίων, ενώ έχει και την αποκλειστικότητα στην ελληνική διανομή των δίσκων της Ελένης Καραΐνδρου συνεργαζόμενη με τη γερμανική εταιρεία ECM.


(c) CD | Μικρή Άρκτος | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: