Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Θανάσης Νικόπουλος, Κώστας Θωμαΐδης: Μοναχικοί σαλτιμπάγκοι (1987)

Ο Θανάσης Νικόπουλος (Λαμία 1953) ξεκίνησε ως τραγουδιστής με το δίσκο "Ο κύκλος με την κιμωλία" (1977) του Νίκου Μαμαγκάκη, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά επί σειρά ετών ως μουσικός (πιανίστας) με τον Θάνο Μικρούτσικο. Το 1987 παρουσίασε την πρώτη συνθετική του εργασία με τον τίτλο "Μοναχικοί Σαλτιμπάγκοι", ενώ κατά τη διετία 2001-2002 παρουσίασε μια σειρά δύο δίσκων υπό τον τίτλο "Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας" και κάπου εκεί ολοκλήρωσε τη δισκογραφική του προσφορά. Κοινό γνώρισμα των συνθέσεών του είναι ότι όλα σχεδόν τα τραγούδια του στηρίζονται σε ποιητικά κείμενα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον μελωδικό αποτέλεσμα.
Ο δίσκος "Μοναχικοί Σαλτιμπάγκοι" περιλαμβάνει επτά μελοποιημένα ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη ("Θεατρίνοι"), Ανδρέα Εμπειρίκου ("Ο σωστός δρόμος"), Ρέας Γαλανάκη ("Πού ζει ο λύκος"), Χριστόφορου Λιοντάκη ("Ο έρωτας δεν ήτανε δοσμένος"), Μίλτου Σαχτούρη ("Η σκηνή"), Γιάννη Ρίτσου ("Το δίχτυ") και Guillaume Apollinaire ("Σαλτιμπάγκοι" σε μετάφραση Χριστόφορου Λιοντάκη). Περιλαμβάνει επίσης κι ένα μελωδικότατο οργανικό θέμα ("Λυκόφως") για σόλο φλάουτο και πιάνο που γεφυρώνει τις δυο πλευρές του δίσκου, γραμμένο στο ύφος των "Γυμνοπαιδιών" του Ερίκ Σατί. Το ερμηνεύει ο διάσημος φλαουτίστας Marc Grauwels.
Η μουσική του Νικόπουλου είναι όμορφη και αναδεικνύει εύστοχα το ύφος του ποιητικού λόγου. Ο συνθέτης είναι εμφανώς επηρεασμένος από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, πράγμα που ενισχύεται και από την παρουσία του εξαίρετου Κώστα Θωμαΐδη στην ερμηνεία των τραγουδιών. Έχοντας πίσω του ήδη σπουδαίες ερμηνείες σε έργα του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιώργου Σταυριανού και του Νότη Μαυρουδή ο Κώστας Θωμαΐδης καταθέτει μια συναρπαστική ερμηνεία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην τελική εικόνα αυτών των τραγουδιών. Στα φωνητικά συμμετέχει και ο ίδιος ο συνθέτης, καθώς και η Παιδική Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Θ. Αρβανίτης και βασίζεται στον πίνακα Οικογένεια του Πικάσσο. Ο δίσκος εκδόθηκε από την Εταιρία Νέας Μουσικής (ΕΝΜ) του Θάνου Μικρούτσικου.


(c) LP | ENM | 1987 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ελπίζω και για τα : ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 1-2001 ;
Το Νο 2 βρίσκεται.Το Νο 1 δεν το βρίσκω με τίποτα.
Να είσαι καλά.

Άαβας / d58 είπε...

Ελπίζεις βάσιμα...