Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Θανάσης Νικόπουλος: Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας, αρ.2 (2002)

Ένα χρόνο μετά την έκδοση του κύκλου μελοποιημένης ποίησης "Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας" ο Θανάσης Νικόπουλος επανέρχεται με ένα δεύτερο κύκλο με τον ίδιο τίτλο και ανάλογο περιεχόμενο, όπως δηλώνει και ο υπότιτλος "Μουσική ανάγνωση σε Έλληνες και Γάλλους ποιητές", που εκδόθηκε και πάλι από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ευφωνία και διανεμήθηκε από την FM Records.
Το μεγαλύτερο μέρος του μελοποιημένου υλικού ανήκει σε Έλληνες ποιητές, μεταξύ των οποίων οι αγαπημένοι του συνθέτη Γιάννης Ρίτσος (τρία ποιήματα) και Χριστόφορος Λιοντάκης. Έχουμε επίσης ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Μηνά Δημάκη, Αντώνη Φωστιέρη, Γιάννη Κοντού, Κικής Δημουλά, Γιώργου Βέη και Ρέας Γαλανάκη. Από τη γαλλική ποίηση έχει επιλεγεί το εμβληματικό ποίημα "Το μεθυσμένο καράβι" του Αρθούρ Ρεμπό σε ελληνική απόδοση από τον Καίσαρα Εμμανουήλ, μέρος του οποίου ερμηνεύεται από τον βαθύφωνο Φραγκίσκο Βουτσίνο ηχογραφημένο στο Φεστιβάλ της Πάτρας του 1988 σε μίξη με την καινούργια ερμηνεία νέων τραγουδιστών. Περιλαμβάνεται κι ένα ατμοσφαιρικό ορχηστρικό θέμα εμπνευσμένο από τα "Τραγούδια του Μαλντορόρ" του Λοτρεαμόν.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Γιάνννης Ζάρας, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Δόβρης και ο συνθέτης, ενώ σε έκτακτη συμμετοχή ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδίδει δυο τραγούδια. Αρκετά από τα τραγούδια είναι ηχογραφημένα ζωντανά από συναυλία στο Θέατρο Λήδρα τον Δεκέμβριο του 2000.


(c) CD | Ευφωνία | 2002 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: